Kako se navodi u saopštenju, u odgovoru Elektrana kaže se da ugrožavanje toplovoda drugim radovima nije dozvoljeno, a da su “Šapićevi projektanti naložili jednom komunalnom preduzeću da radovima nanese štetu drugom komunalnom preduzeću”.

“Uprkos pokušajima gradonačelnika Šapića i gradskog urbaniste Stojčića da ubede građane kako su se radovi na Savskom keju sprovodili po svim propisima i uz sve dozvole, nove činjenice i saznanja ih neumoljivo demantuju”, naveo je pokret.

Naime, JKP “Beogradske elektrane” je u svom odgovoru na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja potvrdilo da Grad nije ni tražio ni dobio saglasnost da se sme otkopati i oštetiti kanal za toplovod, što je “Beogradski vodovod i kanalizacija” uradilo 22. marta u nameri da obezbedi prostor za provlačenje cevi za vodu.

Elektrane su u odgovoru navele da je u toku realizacija vangradskog toplovoda i da nije dozvoljeno ugrožavanje koridora i same konstrukcije postojećeg kanala.

“Potpuno je neshvatljivo da se Gradska uprava na čelu sa Šapićem upustila u posao dovođenja infrastrukture za splavove na Savskom keju na apsolutno nezakonit i nemaran način, preskačući ključne saglasnosti koje su neophodne zbog posebnosti i osetljivosti vodnog zemljišta na bilo kakve intervencije, a pogotovo nasipa kao zaštitnog vodnog objekta”, naveo je pokret.

Dodao je da je gradonačelnik time pokazao da je za najbliže saradnike izabrao potpuno nestručne i nesposobne ljude koji su nedozvoljenim radovima na Savskom keju pokazali da predstavljaju ne samo štetu već i direktnu opasnost za stanovnike Beograda.

Ne davimo Beograd pozvao je Beogradski vodovod i kanalizaciju da zbog, kako je naveo, ugrožavanja infrastrukture koju to preduzeće održava, “bez odlaganja podnese krivične prijave protiv gradskih čelnika koji su ovake radove prouzrokovali”.

“Građani su već podneli nekoliko žalbi i krivičnih prijava u ovom slučaju, a pravni tim Ne davimo Beograd nastaviće da podržava građane i građanke koji čuvaju Savski nasip od bahatosti gradske vlasti”, naveo je pokret.