„Organizacija ‘Savez90/Zelenih Srbije’ je u stvari preimenovana ‘Konzervativna stranka’ koja nikada do sada nije učestvovala na izborima. Specifično za ovu organizaciju je to što je u nju za samo par meseci upumpan ogroman novac za iznajmljivanje i brendiranje prostorija u velikom broju gradova, a plaćaju i veoma skupe reklame i plasiranje poruka kod influensera na društvenim mrežama“, navodi se u saopštenju pokreta Ne davimo Beograd.

Prema njihovim rečima, osnovna uloga te partije je da „otkine deo glasova istinskim zelenim opcijama u Srbiji“, čime bi obezbedila „dugovečniji opstanak na vlasti Srpskoj naprednoj stranci (SNS)“.

„Ime ‘Savez90/Zelenih Srbije’ i njihov logo, su bukvalno i u potpunosti kopirani od nemačkih Zelenih. Evropska zelena partija je reagovala saopštenjem osuđujući nastanak lažnih zelenih u Srbiji: ‘Svesni smo postojanja lažnih zelenih aktera u Srbiji koji koriste vizuelni identitet evropskih Zelenih i drugih evropskih zelenih partija, ali smo uvereni da će gradjani sami prepoznati legitimne zelene aktere, čije akcije govore više od populizma oportunistista'“, preneo je Ne davimo Beograd.

Istakli su da to „nije prvi put da se SNS služi sličnim metodama“, odnosno praveći „lažne organizacije koje imaju slično ime kao Ne davimo Beograd“.

„Naime, na lokalnim izborima 2016. godine je učestvovala organizacija ‘Patkica – ne Beogradu na vodi’ koju su formirali ljudi koji su učestvovali u radu SNS-a ili u direktnoj vezi sa režimom“, navodi se u saopštenju.

Naveli su i da je krajem 2019. godine, pred izbore u Šapcu osnovana i „Evropska zelena partija“, koja je, prema njihovim rečima, registrovana kao stranka ruske nacionalne manjine i koja je učestvovala na lokalnim izborima u gradu, gde je osvojila oko jedan odsto glasova.

„Zanimljivo da ova organizacija nosi u potpunosti isto ime kao medjunarodna organizacija zelenih koja okuplja nacionalne članice iz cele Evrope“, rekli su iz Ne davimo Beograd.