“Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji sloboda medija. Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji politička odgovornost. Umesto nje, u našem društvu se kao najviša vrlina uzdiže podanički odnos prema vlasti. Iz tog razloga se i odgovor na stravične tragedije koje su ovog proleća zadesile Srbiju sveo na pokušaje nosilaca vlasti da se izbegne bilo kakva politička odgovornost”, navodi se u saopštenju koje je prosledio pokret Ne davimo Beograd.

U zajedničkom saopštenju se ističe da su “na vapaj građana koji traže da Srbija više ne bude takva zemlja, predstavnici vlasti odgovorili uvredama, neistinama i sinhronizovanom hajkom na javne ličnosti iz sveta kulture koje su se usudile da iznesu sopstveno mišljenje”, a da je “posebno pogubno što te uvrede i neistine šire narodni poslanici s govornice u Narodnoj skupštini”.

“Na poslednjem protestu su kolonu desetina hiljada građana u Beogradu predvodili naši studenti. Poziv univerzitetskih nastavnika i saradnika je, otuda, pokušaj da Srbiju izgradimo kao zemlju u kojoj će naši studenti videti svoju budućnost. To nije Srbija podanika, već Srbija slobodnih građana. To nije Srbija nasilja. Zato pozivamo na hitno ispunjavanje postavljenih zahteva građanskih protesta”, zaključuje se u saopštenju.