„Predstavnici pokreta Ne davimo Beograd posetili su radnike koji žive u kampu u industrijskoj zoni u Zrenjaninu, i uverili se da su skučeni uslovi u kojima živi veliki broj ljudi neljudski i nedostojni čoveka, bez struje i vode i bez adekvatnih higijenskih uslova“, navodi se u saopštenju.

Iz razgovora sa radnicima predstavnici Ne davimo Beograd su saznali da su im „pasoši oduzeti od strane poslodavaca, kao i da se na njih vrše pritisci da ćute i ne govore javno o svom teškom položaju“.

U saopštenju se navodi da su „neki od njih kažnjeni sa po 50.000 dinara zbog razgovora sa novinarima“, ali da su uprkos tome radnici već dva puta štrajkovali nezadovoljni hranom i zbog neisplaćenih zarada.

„Srbija ni pod kojim uslovima ne sme da dozvoli, niti prećutno toleriše, robovski rad ni stranih, ni svojih državljana. Jasno je da su ovim ljudima oduzeta radna prava, da oni rade pod prinudom, kao i da im je zdravlje ugroženo svakim danom koji provedu u ovakvim uslovima. Zabrinjava i to što ovo nije jedini slučaj gde se stranim investitorima toleriše suspenzija radnih prava zagarantovanih zakonom Srbije“, istakao je predstavnik Ne davimo Beograd Radomir Lazović. //