Poslanica tog pokreta Jelena Jerinić ocenila je u saopštenju da postupak izbora takozvanih istaknutih pravnika u pravosudne savete, koji će birati i razrešavati sudije i tužioce, “omogućava postavljanje politički podobnih kandidata”.

“U odsustvu dvotrećinske većine u Narodnoj skupštini te istaknute pravnike praktično će birati predsednik Narodne skupštine, Vrhovni javni tužilac i Zaštitnik gradjana”, navela je ona, ističući da će ti pravnici imati presudnu ulogu u održavanju kvoruma za rad Visokog saveta sudstva, samim tim i u odlučivanju o izboru i razrešavanju sudija i predsednika sudova.

U saopštenju se dodaje da tim zakonima Ministarstvo pravde zadržava široku kontrolu u oblasti sudske uprave, čime će ograničiti budžetsku i kadrovsku autonomiju pravosudja, čime će, kako su ocenili, biti moguće “disciplinovanje neposlušnih sudija”.

“To u praksi znači da će pod izgovorom zabrane političkog delovanja sudija, po već oprobanom receptu, biti sankcionisane sudije koje budu javno izrazile sopstveno mišljenje o važnim društvenim pitanjima”, stoji u saopštenju.