“To ne mogu postići dodatne specijalne policijske snage. Istovremeno je potrebno razoružati naše društvo, jer se postojeći zakon o držanju oružja sistemski krši i ne sprovodi, a uporedo imamo i problem rasprostranjenosti stotina hiljada nelegalnog oružja među građanima Srbije”, naveo je taj pokret u saopštenju.

Oni su građane ponovo pozvali na protestni skup “Srbija protiv nasilja” koji opozicione stranke organizuju u ponedeljak, 8. maja u 18 časova ispred Skupštine Srbije, nakon dva masovna ubistva koja su se dogodila u Srbiji za dva dana.

Ne davimo Beograd, koji prerasta u stranku Zeleno-levi front, naveo je da su na sastanku opozicije u petak dogovoreni zahtevi protesta, odnosno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, kao i odgovornost za dugogodišnje neadekvatno reagovanje nadležnih, odnosno smenu odgovornih ministara.

“Takođe, neophodno je hitno zasedanje Skupštine Srbije na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade Srbije i bezbednosna situacija u zemlji”, dodaje se u saopštenju.

Kako bi se zaustavila promocija nasilja u javnosti, zatražili su smenu Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), gašenje štampanih medija koji objavljuju lažne vesti i krše kodeks novinara, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje “sluđuju građane, truju i promovišu nasilje, kao što su Pink i Hepi TV”, kao i ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

“Zahteva se i institucionalna odgovornost i smena ministra policije Bratislava Gašića, Aleksandra Vulina, šefa BIA-e i ministra prosvete Branka Ružića, jer su direktno odgovorni za urušeni sistem i neadekvatno reagovanje nadležnih, kao i hitno zasedanje Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade i bezbednosna situacija u zemlji”, piše u saopštenju.