Taj pokret, koji prerasta u Zeleno levi front, je izrazio zahvalnost i solidarnost sa svim radnicama koje su “vezivno tkivo” Srbije a “nisu dovoljno vrednovane i rade u nehumanim uslovima”.

Naveli su u saopštenju da žene obavljaju poslove bez kojih društvo ne bi moglo da funkcioniše, bilo da su čistačice, tetkice, zdravstvene radnice, konobarice, vaspitačice, učiteljice…

Ukazali su i da su “sve više u nezavidnom položaju i preduzetnice, freelance radnice i radnice u call centrima” koje, kako su dodali, ne mogu da ostvare puna radna prava.

“To su žene koje brinu o nama, koje nas povezuju i pomažu, a sve njih povezuje tmurna stvarnost radnih (ne)uslova”, navodi se u saopštenju.

To su, kako su ocenili, nesigurnost poslovne pozicije, potplaćenost, rad na crno, rad za minimalac, mobing i seksualno zlostavljanje na radnom mestu i loše rešenje plaćanja poreza.

Tu su ubrojali i ugovore “kojima se negiraju osnovna prava”.

“Ne samo ovaj dan već i svaki drugi u godini unutar institucija i van njih, zalagaćemo se da ženski rad bude vrednovan, adekvatno plaćen, siguran i da omogućava uravnoteženje radnog, poslovnog i ličnog života”, naveo je taj pokret.

Ukazali su da to “podrazumeva sigurnije zaposlenje kroz ukidanje nesigurnih ugovora, skraćivanje radnog vremena i mogućeg prekovremenog rada”.

To podrazumeva, kako su dodali, i “platu za život” i usklađivanje minimalne zarade sa tom platom, bezbedno radno mesto i garantovano plaćeno porodiljsko odsustvo.

“Umesto slavljenja žena jedan dan u godini uz cveće i poklon vaučere, zalažemo se za dostojanstven život i rad žena svakog dana, jer dobra Srbija za žene je dobra za sve!”, naveli su u saopštenju.