“Umesto da obezbedi održavanje javne rasprave prema standardima Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu i Zakona o opštem upravnom postupku, predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine pokušali su van procedura i zakona da održe raspravu što im okupljeni građani nisu dozvolili”, navodi se u saopštenju.

Predstavnik Inicijative za Požegu Bogdan Radovanović ocenio je da predstavnik ministarstva od početka javne rasprave ne brani javni, već interes investitora i da pokušava građanima “da podmetne održavanje rasprave koja nije po zakonu”.

“Iako mu je od strane advokata nezadovoljnih meštana Podgradine, Sretena Đorđevića, ukazano na prekršaje koje čini, i zatraženo njegovo izuzeće, on se nije obazirao. Isti čovek ne može biti i predstavnik obrađivača plana i ministarstva, koje o planu treba da odlučuje, a ovde je bio i prezenter studije i zapisničar”, naveo je Radovanović.

Poslanik pokreta Ne davimo Beograd u Skupštini Srbije Robert Kozma naveo je da ne vidi nikakvu mogućnost da ta studija bude opravdana i da se odobri, “jer ne postoji način da kamenolom ne ugrozi živote i zdravlje ljudi”.

“Iako je usvajanje studije preduslov za dobijanje građevinske dozvole, investitor već dve godine radi na pripremi kamenoloma, ne obazirući se na zakon i zdravlje ljudi”, kazao je Kozma.

Prema njegovim rečima, kamenolom je već prouzrokovao štetu u vidu zagađenja vodoizvorišta, dok su građani “permanentno zastrašivani, diskreditovani putem naručenih tekstova u određenim medijima, a na kraju čak i fizički prebijani”.