“Od 2019. godine je u Srbiji uvedena besplatna vakcina protiv HPV virusa, a preporučena je za decu uzrasta od devet do trinaest godina, dok je dostupna svim mladima koji imaju do 19 godina”, rekli su iz Inicijative povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.

Ipak, u Srbiji je “potrebno uputiti pojedinačne pozive na vakcinaciju mladima, prvenstveno devojčicama, uz detaljno objašnjenje o važnosti i dejstvu HPV vakcine”, piše u saopštenju.

NDMBGD radi potpune prevencije raka grlića materice predlaže i slanje redovnih poziva na ginekološke preglede svim odraslim ženama, sa posebnim merama za uključivanja žena iz osetljivih društvenih grupa kojima je onemogućen ili otežan pristup zdravstvenoj zaštiti, kao i poboljšanje generalnih zdravstvenih politika u oblasti ginekologije i akušerstva u Srbiji.

Česta testiranja na HPV virus (humani papiloma virus) i obavljanje redovnog ginekološkog pregleda grlića materice uz PAPA-test koji otkriva rane promene koje ukazuju na rak, neophodne su jer to nije samo polno prenosiva bolest, pošto se taj virus prenosi i dodirom, te ga skoro 80 odsto ljudi dobije do dvadesetpete godine.

NDMBGD navodi da studije još od 2008. godine ukazuju da vakcina primljena na vreme, smanjuje broj oboljevanja od raka grlića materice za čak 90 odsto.