Za devet meseci prošle godine, devet narodnih poslanika u Skupštini Srbije iz sandžačkih opština obratilo se plenumu tek 139 puta, dok član Srpske napredne stranke (SNS) Dragoljub Zindović iz Prijepolja nijednom nije govorio, pokazuje istraživanje Otvorenog parlamenta.

Za to vreme, Zindović se čak nije ni javio da obrazloži tri amandmana čiji je predlagač bio, a koje je Skupština usvojila.

Svoju poslaničku platu od 115.000 dinara mesečno Zindović je zaradio tako što je 130 puta glasao “za” prilikom donošenja zakona i drugih akata, dok tri puta nije glasao iako je bio prisutan na zasedanju.

Nešto “aktivnije” od njega bile su njegove stranačke i koalicione kolege iz sandžačkih opština Mujo Muković, Nikola Jolović, Muamer Bačevac i Milanka Jevtović.

Muković, predsednik Bošnjačke narodne stranke (BNS), koalicionog partnera naprednjaka, od sazivanja sadašnjeg parlamenta četiri se puta obraćao Skupštini, podneo je tri amandmana i 146 puta bio prisutan kada se glasalo.

Jolović (SNS) je za govornicom bio šest puta, predložio je tri amandmana i 123 puta  glasao, dok je Bačevac iz Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) govorio 17 puta i 131 put bio na sednici kada su se donosile odluke.

Zanimljivo je da je Bačevac podneo osam amandmana, ali da niti jedan nije usvojen, iako je SDPS deo vladajuće većine.

Milanka Jevtović, članica SNS iz Priboja, govorila je 29 puta u Skupštini, predložila je tri amandmana i 146 puta glasala.

Ništa “aktivniji” nisu bili ni poslanici iz našeg kraja koji se nalaze u opoziciji. Tako je Aida Ćorović, članica poslaničke grupe Demokratske stranke (DS), tek šest puta govorila, podnela 18 amandmana koji nisu prihvaćeni i 14 puta glasala.

Neažurni prilikom glasanja bili su i poslanici iz Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, pa je tako lider ove stranke Sulejman Ugljanin tokom ovog saziva Skupštine tek dva puta glasao, Enis Imamović 7, a Sabina Dazdarević 19 puta.

U devet meseci prošle godine, Ugljanin je u Skupštini Srbije održao 17 govora i predložio 61 amandman, dok je Dazdarevićeva 19 puta bila za govornicom i podnela 54 amandmana.

Najduže za skupštinskom govornicom od poslanika iz sandžačkih opština bio je Enis Imamović koji je imao 41 govor. On je bio i najaktivniji prilikom podnošenja amandmana jer od sazivanja sadašnjeg sastava parlamenta podneo 62 amandmana, od kojih su dva usvojena.

Koliko su “aktivni” narodni poslanici iz Sandžaka govori i podatak, da su se od formiranja Desetog skupštinskog saziva 16. aprila, pa do 31. decembra poslanici obratili 15.927 puta, što je prosečno 56 obraćanja po narodnom poslaniku.

Najviše je govorio Vladimir Pavićević iz Nove Srbije (NS) sa 384 obraćanja, slede Zoran Babić (SNS) sa 297 i njegov partijski kolega Vladimir Đukanović sa 267 govora.

Od aktuelnih 250 narodnih poslanika, u posmatranom periodu, 31 se nije obratio u plenumu, među kojima je i Dragoljub Zindović.

Najviše amandmana podneli su Zoran Živković (NS) – 871, Vladimir Pavićević (NS) – 848 i Borislav Stefanović – 324.

Narodni poslanik Stranka Govori Amandmani Glasanja
Dragoljub Zindović SNS 0 3 130
Mujo Muković BNS 4 3 144
Nikola Jolović SNS 6 3 123
Aida Ćorović DS 6 18 14
Sulejman Ugljanin SDA 17 61 2
Muamer Bačevac SDPS 17 8 124
Sabina Dazdarević SDA 19 54 19
Milanka Jevtović SNS 29 3 146
Enis Imamović SDA 41 62 7

 

N. Kočović