Kao druga po veličini svetska ekonomija, Kina igra značajnu ulogu u globalnim lancima snabdevanja i biće ključna za oporavak svetske privrede, rekao je Vičaj Kinčong Čoi, viši potpredsednik Kasikornbanke, vodeće tajlandske banke.

Kineski dinamični industrijski eko-sistem, zdrava infrastruktura, transparentno poslovno okruženje i ogromno domaće tržište čine je privlačnom za strane investicije, rekao je Čoi.

Razdvajanje ili izolovanje zemalja ili regiona protivno je globalizaciji, rekao je za Sinhuu Lorens Lo, direktor Centra za upravljanje i održivost na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru.

“Trebalo bi da ostanemo nepokolebljivi u ekonomskom obrazloženju globalizacije”, rekao je Loh, napominjući da globalizacija pomaže u promovisanju mobilnosti resursa i rezultata, donoseći povećanje efikasnosti za zemlje.

Napominjući da je trend globalizacije nepovratan, Koh King Ki, predsednik Centra za novu inkluzivnu Aziju, nevladinog malezijskog trusta mozgova, rekao je da otvorena, inkluzivna saradnja i saradnja od koje su svi na dobitku ostaje način da se krene napred.

Prema Kohu, u poslednjoj deceniji, doprinos Kine globalnom ekonomskom rastu ostao je na oko 30 odsto. Ona je najveći svetski trgovac robom i jedan od glavnih trgovinskih partnera za više od 120 zemalja i regiona.

“Svet je postao sve više zavisan od Kine i kao dobavljača i kao potrošača”, rekao je on, dodajući da Kina zagovara multilateralizam i promoviše otvorenu, inkluzivnu saradnju i saradnju u kojoj svi dobijaju kroz platforme za regionalnu saradnju kao što su Zona slobodne trgovine ASEAN-Kina i Sveobuhvatno regionalno ekonomsko partnerstvo.

Kineski priliv direktnih stranih investicija (SDI), u stvarnoj upotrebi, porastao je 17,4 odsto na godišnjem nivou na 723,31 milijardi juana u prvih šest meseci ove godine. Izraženo u američkim dolarima, priliv je porastao za 21,8 odsto u odnosu na pre godinu dana na 112,35 milijardi dolara. U drugom kvartalu, 91 odsto kompanija sa stranim ulaganjima zadržalo je ili proširilo svoje poslovanje u Kini.

Globalizacija bez Kine nije globalizacija i “odvajanje od Kine” je potpuno prazna priča, rekao je Juki Izumikava, zvaničnik Japanskog udruženja za promociju međunarodne trgovine. Roni Lins, direktor Kinesko-brazilskog centra za istraživanje i poslovanje, uporedio je “odvajanje od Kine” sa uklanjanjem motora i točkova sa vozila.

Stručnjaci kažu da su kompanijama potrebne godine da izgrade kompletan lanac snabdevanja, a nepromišljena promena bilo koje karike duž lanca snabdevanja bila bi neekonomična ili čak nerealna.

“Oni koji trabunjaju o odvajanju od Kine drže se hladnoratovskog mentaliteta i samo sanjaju”, rekao je Čoi iz Kasikornbanke.

Svet se još bori sa uticajima kovida-19, dok novi izazovi kao što su rastuća inflacija i cene energije predstavljaju nove rizike za globalni ekonomski rast, rekao je Čoi, dodajući da će kineska ekonomija, sa velikim potencijalom i otpornošću, pomoći u pokretanju globalne ekonomije, oporavka i rasta u narednim godinama.