Dugo očekivani izveštaj američke vlade o “neidentifikovanim letećim objektima” – NLO-ima, objavljen u petak, potvrdio je bar jedno: istina je i dalje “tamo negde”.
Istražitelji analizom nisu potvrdili da su s “vanzemaljcima” povezana 144 viđenja letelica ili drugih sredstava koja očigledno lete zaprepašćujućim brzinama ili neverovatnim putanjama, ali izvukli su nekoliko drugih zaključaka i istakli potrebu za boljim prikupljanjem podataka o pojavama koje i Demokrate i Republikanci sve više smatraju zabrinjavajućim za državnu bezbednost.
U svim istraženim vidjenjima, osim u jednom, bilo je premalo informacija da bi istražitelji mogli da daju makar i uopšteno objašnjenje prirode uočenih pojava.
Bilo je 18 slučajeva u kojima su svedoci videli “neobične” načine kretanja ili karakteristike leta, navodi se u izveštaju i dodaje da je potrebna dodatna analiza kako bi se utvrdilo da li su to bile letelice neke “drastično napredne” tehnologije.
Dugo u domenu naučne fantastike i takozvanih “ufologa”, tema NLO-a je poslednjih godina obradjena u temeljnim studijama Ministarstva odbrane – Pentagona i obaveštajnih službi. Mogućnost da su te pojave posledica rada nekog protivnika SAD koji špijunira koristeći nepoznatu tehnologiju, uznemirila je poslanike obe stranke.
Kongres SAD je prošle godine zahtevao izradu izveštaja i on mu je dostavljen u petak. Iako je već bilo objavljeno da tu nema zaključaka, izveštaj o onome što vlada ne naziva NLO, već “Neidentifikovanim pojavama u vazduhu” (Unidentified Aerial Phenomena – UAP) ipak jeste prekretnica u proučavanju tog pitanja.
Američki zvaničnici koji su obavestili novinare pod uslovom da im se ne objave imena, rekli su da “nema jasnih naznaka” da bi viđenja mogla biti povezana sa životom negde u svemiru. Takođe nema konačne veze viđenja s potencijalno nepoznatom tehnologijom protivnika SAD, poput Rusije ili Kine.
“Jasno je da moramo da se bolje osposobimo radi dalje analize preostalih zapažanja UAP-a, čak iako prihvatamo da postoje određena ograničenja u našoj (ljudskoj) sposobnosti da okarakterišemo i razumemo neka zapažanja koja već imamo”, rekao je jedan zvaničnik.
Izveštaj je objavljen na interentu i dostavljen obaveštajnim odborima Predstavničkog Doma i Senata Kongresa SAD, uz dodatak koji je označen kao poverljiv. Poslanici su prošle nedelje obavešteni o istrazi. Jedna osoba koja je prisustvovala tom brifingu koji je takodje bio poverljiv, i govorila pod uslovom da joj se ne objavi ime, rekla je da su poslanici dobili malo informacija pored onoga što je javno dostupno, i da su jedini video snimci koji su im bili prikazani, objavljeni još ranije.
Izveštaj navodi pet potencijalnih kategorija vidjenih pojava, uključujući mogućnost protivnika SAD da lete  koristeći nepoznatu tehnologiju i pojave koje se prirodno dogadjaju u atmosferi.
Ali samo jedan slučaj je kategorisan kao “gužva u vazduhu”, a veruje se da je to bio veliki balon koji izduvavao. Ostali slučajevi nisu kategorisani zbog nedostatka informacija. To obuhvata i tri slučaja potencijalnog viđenja, zabeleženog video-snimcima sa kojih je uklonjena oznaka tajnosti te su objavljeni poslednjih godina.
Ministarstvo odbrane će tokom naredna tri meseca razviti novu strategiju za prikupljanje i praćenje informacija o potencijalnim viđenjima.
Zamenica ministra odbrane Ketlin Hiks je rekla da izveštaj o UAP naglašava problem opasnosti od letova nad vojnim opitnih poligonima i poligonima za obuku, kao i u njihovoj blizini. Naložila je najvišem obaveštajnom i bezbednosnom zvaničniku Pentagona da uspostavi formalna sredstva za koordinaciju prikupljanja, izveštavanja i analize informacija o UAP. To telo bi takođe davalo preporuke o obezbeđivanju vojnih poligona.
“Od ključne je važnosti da Sjedinjene Države održavaju sigurnost i bezbednost operacija Ministarstva odbrane”, napisala je ona u dopisu objavljenom u petak. “U tom cilju, podjednako je važno da sve američke vojne vazduhoplovne posade i državno osoblje izveštavaju kad god avioni ili druga sredstva ometaju vojnu obuku. To uključuje uočavanje UAP i izveštavanje o njima”.
Deo napora na prikupljanju podataka je “destigmatizacija onih koji su videli UAP” i podsticanje pilota da prijave što vide, čak i kada je to neverovatno.
“Veliki problem s UAP bila je kultura stigmatizovanja” onih koji prijave da su ih videli, rekao je u jednom intervjuu prošle nedelje poslanik Andre Karson, Demokrata, član Odbora Predstavničkog doma za obaveštajna pitanja. “To je uglavnom bilo pripisano uticaju naučne fantastike”.
Senator Marko Rubio, koji je, kao najvažniji Republikanac u Odboru Senata zaa obaveštajna pitanja, dugo tražio da se više objavi o UAP, nazvao je izveštaj “važnim prvim korakom u pravljenju kataloga tih slučajeva, ali to je ipak samo prvi korak”.
“Ministarstvo odbrane i obaveštajne službe moraju da rade mnogo više pre no što zaista shvatimo da li te pojave predstavljaju razlog za duboku zabrinutost za državnu bezbednost”, rekao je Rubio.