Vlasnik arheološkog muzeja Bernard Rejmond fon Bredov ubijen je prošlog meseca sa svojom 14-godišnjom ćerkom Lidijom u njihovoj kući u Aregui, istočno od Asunsiona, a policija je saopštila da je na njegovom telu bilo tragova mučenja.

Policija je navela da su četiri violine, za koje se veruje da ih je napravio slavni Italijan Antonio Stradivari, pronadjene kod 58-godišnjeg Nemca Volkera Granasa, koji je živeo u blizini rezidencije Fon Bredova.

Uz Granasa su uhapšeni i 60-godišnji Nemac Iv Azrijel Spartakus Štajnmic i 51-godišnji Čileanac Stiven Jorg Mesing Darčinger, ali niko od njih još nije optužen.

Policija navodi da je Fon Bredov po svemu sudeći ostavio violine kod Granasa tokom puta u Nemačku i da mu je po povratku rečeno da su izgorele u požaru.

Osnovna hipoteza policije je da je motiv dvostrukog ubistva bila želja počinilaca da se domognu medjunarodnog sertifikata autentičnosti violina kako bi mogli da ih prodaju.

Violine koje je napravio Stradivari u 17. i 18. veku vrede više miliona dolara.

Fon Bredov je kao tinejdžer otkrio kompletan skelet mamuta u blizini svog rodnog grada Zigsdorfa u Bavarskoj. Kasnije je osnovao muzej posvećen mamutima, a bavio se i biologijom, geologijom i drugim oblastima.

Njegove komšije u Aregui navode da se nastanio u gradu pre dve godine i da se posvetio pravljenju violina.