Kupovinu dodatnih Tajfuna za Ratno vazduhoplovstvo Nemačke (Luftvafe) najavio je kancelar te zemlje Olaf Šolc na otvaranju aeromitinga u Berlinu (Berlin Air Show) koji je okupio sve proizvođače oružja za nemačku vojsku.

Šolc je ocenio da će novi avioni, za koje se očekuje da će koštati oko dve milijarde evra ili 2,2 milijarde američkih dolara, pomoći kompaniji “Erbas” da proizvodna linija “neprekidno zuji”.

Kancelar je dodao i da u perspektivi postoji šansa za izvoz određenog broja aviona u saradnji sa Velikom Britanijom, Španijom i Italijom koje uz Nemačku čine konzorcijum za proizvodnju aviona Jurofajter.

Uz te četiri zemlje, Jurofajter koriste i Austrija, Saudijska Arabija, Oman, Kuvajt i Katar a s obzirom na stanje ljudskih prava u pojedinim zemljama korisnicama, posao prodaje Jurofajtera često postaje predmet unutrašnjih političkih borbi.

Nemačka je iz tih razloga dugo bila protiv prodaje Jurofajtera iz arsenala Velike Britanije, Saudijskoj Arabiji ali prema pisanju medija stav Berlina se menja.

Luftvafe je krajem 2020. godine odlučilo da kupi 38 višenamenskih borbenih aviona Jurofajter. Prethodno je do 2019. proizvođač isporučio Luftvafeu 143 aviona u više varijanti.

Trenutno aktivni posao proizvodnje 38 aviona za nemačko Ratno vazduhoplovstvo vredan je šest milijardi dolara a isporuka aviona trajaće do 2030. godine.

Jurofajter proizvodi konzorcijum firmi – Erbas u Nemačkoj i Španiji, Leonardo u Italiji i BAE Sistems u Velikoj Britaniji.

Avion leti maksimalnom brzinom od dva maha, maksimalna visina leta je 16.764 metra. Poseduje više tipova naoružanja za borbu vazduh-vazduh, vazduh-zemlja, vazduh-more, kao i sisteme za elektronsko ratovanje.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *