Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova je takođe saopštilo da se obratilo Ujedinjenim nacijama za podršku da dobiju kompenzaciju za oko 1.300 milijardi dolara procenjenih gubitaka pretrpljenih tokom nacističke okupacije 1939-45.

Sve vreme ovog dugotrajnog spora Nemačka je insistirala da je to pitanje zatvoreno odlukama donetim tokom komunističkih vremena, kada je Varšava odustala da traži reparacije. Poljska kaže da je to bilo pod pritiskom Moskve i da nije pravno obavezujuće, a u oktobru je poslala zvaničan zahtev za odštetu.

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske je saopštilo da je u zvaničnoj noti od 28. decembra Vlada u Berlinu saopštila da je “pitanje reparacija i kompenzacija za ratne gubitke i dalje zatvoreno i nemačka vlada ne namerava da otvara pregovore o toj temi”.

Poljsko Ministarstvo je obećalo da će nastaviti svoje napore i saopštilo da se Vlada u utorak obratila generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i drugim najvišim zvaničnicima UN tražeći “saradnju i podršku” da Poljska dobije ratne reparacije.

Zasad nema komentara UN o tome.

Šimon Šinkovski vel Šek, ministar Poljske za evropske odnose, rekao je da je “moralna obaveza” Vlade da traži reparacije, ali da se vreme potrebno za bilo kakav ishod “ne broji mesecima, već godinama, možda čak i generacijama”.

Poljska desničarska vlada se u svom drugom mandatu suočava s krizom zbog skoka inflcije i velikom potrošnjom na socijalne mere, a najesen je čekaju izbori.