Ta pogubljenja su “eklatantan pokušaj zastrašivanja” demonstranata kako ne bi mogli “da se izražavaju na ulicama i traže da žive slobodno”, izjavila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) po dolasku u Brisel na sastanak šefova diplomatija poslova EU.

U Iranu je danas pogubljena osoba povezana sa protestima koji traju tri meseca, i to je drugo izvršenje smrtne kazne u sedam dana, saopštili su pravosudni organi te zemlje.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell) izjavio je da će EU usvojiti paket “veoma oštrih sankcija” i dodao da Iran “mora da shvati da će EU preduzeti sve neophodne mere da podrži mlade žene i mirne demonstrante i da svakako osudjuje smrtne kazne”.

Prema diplomatskim izvorima, EU će dodati 20 ljudi na spisak sankcija zbog kršenja ljudskih prava zbog gušenja protesta.

EU će takodje dodati osam Iranaca na svoju crnu listu restriktivnih mera kako bi sankcionisala isporuke Rusiji bespilotnih letelica koje se koriste protiv Ukrajine.

Iran je poprište višemesečnih protesta.

Protesti u Iranu su pokrenuti 16. septembra, na dan smrti Mahse Amini (22) u bolnici, gde je smeštena u teškom stanju posle hapšenja 13. septembra u Teheranu zbog “nošenja neprikladne odeće” i nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu.

Demonstracije su kasnije prerasle u pokret protiv iranskih verskih vlasti.

Iranske vlasti, koje smatraju da proteste podstiču zapadne zemlje, posebno SAD, uhapsile su nekoliko hiljada ljudi, medju kojima je 11 osudjeno na smrt.