Zaposleni na aerodromima, železnici, u pomorskom teretnom saboraćaju, u kompanijama za autoputeve i lokalnom saobraćaju pozvali su na 24-oročasovnu obustavu rada od ponoći u nedelju.

Na takav štrajk upozorenja pozvala su dva velika sindikata, Sindikat železničara i zaposlenih u saobraćaju (EVG) i Sindikat uslužnih delatnosti Verdi.

Protesti su deo rastućih socijalnih tenzija u Nemačkoj gde se od početka godine organizuju sve brojniji štrajkovi u školama, bolnicama, Pošti.

Za razliku od zemalja, kao što je Francuska, takav jedan jedinstveni protest koji okuplja sindikate EVG i Verdi sa velikim brojem članova, izuzetno je retka pojava u Nemačkoj.

Ovaj “mega štrajk”, kako su ga već nazvali nemački mediji, pogađa zemlju u kojoj su cene ozbiljno povećavane u poslednjih godinu dana, a inflacija dostigla 8,7 odsto.

Sindikati traže povećanje plata za više od 10 odsto.

Oni traže i bolje uslove rada za oko 2,7 miliona zaposlenih u javnom sektoru i saobraćajnim delatnostima. Nova runda pregovora počinje danas, u ponedeljak.

Poslodavci, (savezne države, opštine, javne firme) predlažu povećanje od pet odsto i dve jednokratne isplate od 1.000 i 1.500 evra.

Sindikati EVG i Verdi očekuju masovni odziv za štrajk. Železnica Dojč Ban odlučila je da danas potpuno ukine saobraćaj na velikim linijama, upozoravajući da će poremećaji biti veliki i na regionalnim llinijama.

Savez nemačkih aerodroma (DAV) osudio je strategiju eskalacije štrajkova po modelu Francuske gde se danima protestuje protiv reforme pravosuđa.

“Bolje da se jedan dan u Nemačkoj ništa ne kreće i da se onda postigne prihvatljiva ponuda, nego da to ne uspe i da se onda borba za radnička prava protegne sedmicama gde će građani biti još mnogo teže pogođeni”, rekao je predsednik sindikata Verdi Frank Verneke, prenosi Dojče vele.
Jedna anketa pokazuje da 55 odsto građana podržava štrajk.

Najavljeno je da će on trajati tačno jedan dan, te da se od utorka sve vraća na staro.