Bivši član Jehovinih svedoka pucao je i ubio šest ljudi u centru koji pripada toj zajednici u Hamburgu u Nemačkoj pre nego što se ubio kada je stigla policija. Policija je navela da je među ubijenim bila i trudnica i njena beba se vodi kao osma žrtva napada.

Osam osoba je ranjeno od kojih četvoro teško.

Za sada nema naznaka o mogućem motivu za sinoćnji napad koji je šokirao građane Hamburga, ali tužioci su naveli da nema dokaza da se radi o terorističkoj vezi.
Nemački kancelar Olaf Šolc, bivši gradonačelnik Hamburga, opisao je napad kao “brutalni čin nasilja”.

Glavni bezbednosni zvaničnik Hamburga rekao je da su policajci stigli samo nekoliko minuta posle dobijanja prvog hitnog poziva u 21.04. Jedinica za specijalne operacije koja je bila blizu stigla je na mesto događaja u 21.09 i uspela je da odvoji napadača od okupljenih, rekao je ministar unutrašnjih poslova Hamburga Andi Grote.

“Možemo da pretpostavimo da su na taj način spasli živote mnogih ljudi”, rekao je Grote koji je nazvao napad “najtežim zločinom” koji se dogodio u gradu u skorije vreme.

Zvaničnici su rekli da je napadač 35-ogodišnji Nemac identifikovan samo kao Filip F, u skladu sa nemačkim propisima o privatnosti. On je ispalio više od 100 rundi metaka tokom napada.

Šef policije Hamburga Ralf Martin Majer rekao je da je napadač imao dozvolu za nošenje oružja i legalno je bio vlasnik poluautomatskog pištolja. On je rekao da je osumnjičeni napadač ranije bio pod istragom kada su vlasti dobile dojavu da možda nije prikladan za nošenje oružja, ali je tada utvrđeno da nije prekršio nikakva pravila.

Policija nije upotrebila svoje oružje, rekao je portparol policije.

Šef nemačke policijske unije u Hamburgu Horst Nins rekao je da je uveren da je brzi dolazak jedinice za specijalne operacije “odvratii pažnju” počinioca i da je moguće sprečio da ima više nastradalih.

Nemački zakoni su restriktivniji nego zakoni u SAD ali su manje strogi u poređenju sa nekim evropskim susedima i nije nečuveno da se dogode napadi oružjem.

Nemačka vlada je prošle godine najavila planove da pooštri propise o posedovanju oružja za osumnjičene ekstremiste kao i provere podnosilaca zahteva. Trenutno svako ko hoće da nabavi oružje mora da pokaže da odgovara, uljučujući i da dokaže da mu je potrebno oružje. Razlozi mogu biti da je osoba nekog streljačkog kluba ili da je lovac.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer je rekla da je “potresena” nasiljem u zajednici Jehovinih svedoka na severu Hamburga.

Zajednica Jehovinih svedoka izrazila je danas “duboku žalost” zbog napada “na njene članove” posle verske službe.