Novi nemački kancelar biće socijaldemokrata Olaf Šolc koji je danas potvrdio da je njegova partija postigla dogovor sa strankom Zeleni i protržišnom Slobodnom demokratskom partijom.

Te tri partije nikada nisu zajedno činile nemačku vladu.

Šolc, dosadašnji vicekancelar i ministar finansija, rekao je da očekuje da članovi tri partije u narednih deset dana daju saglasnost na sporazum o novoj vladajućoj koaliciji.

U tom slučaju, parlament bi trebalo da izabere Šolcovu vladu u drugoj nedelji decembra.

Medju prvim merama nove vlade biće uvodjenje obavezne vakcinacije za sve koji borave na mestima gde se nalaze ranjive osobe, kao što su bolnice i domovi za stare, uz mogućnost proširenja primene tog propisa.

Nemačka prethodnih nedelja beleži skok broja novih infekcija, a tranzicija vlasti je u izvesnoj meri uticala na odgovor vlade na novi talas pandemije.

Šolc je istakao i značaj prijateljstva sa Francuskom i partnerstva sa SAD, kao ključne tačke spoljne politike njegove vlade.

Nova vlada neće tražiti „najmanji zajednički sadržalac, već politiku velikih uticaja“, kazao je Šolc.

Kopredsednik Zelenih Robert Habek rekao je da će mere nove vlade usmeriti Nemačku ka dostizanju ciljeva Pariskog sporazuma o klimi iz 2015. godine.

Socijaldemokrate, koje su osvojile najviše glasova na izborima 26. septembra, i do sada su bile u vladi, ali kao slabiji partner demohrišćanskog bloka Angele Merkel.