“Visoke cene energija i visoka inflacija mogu da unište evropski ekonomski model. Uništenjem ekonomskog modela uništiće se i društveni, stabilnost u društvu i na kraju i demokratija. Sve to je deo sudara s Putinovom Rusijom”, kazao je Habek na Češko-nemačkom ekonomskom forumu u Pragu.

Nemački ministar je naglasio da inflaciju vuku cene energenata, i da su razlozi za to spolja i to zbog ograničenja isporuka iz Rusije, prenose češki mediji.

“Nijedna evropska vlada nije odlučila da ograniči isporuke gasa i time poveća njegovu cenu, svemu tome su uzrok koraci ruske strane. To što se dešava, šta moraju da trpe preduzeća, zbog čega se muče ljudi u Evropi je bilo namerno izazvano. Te namere vide se iz Putinovih javnih istupanja”, rekao je Habek.

Nemački zvaničnik je rekao da je sada vreme da EU kao celina nadje rešenje da se postave granice rastu cena gasa, kao što je to već učinjeno sa električnom energijom.

Habek je dodao da je uveren da će Evropa ipak izaći na kraj sa gasnom krizom jer su skladišta punija nego prošlih godina u isto vreme, a smatra i da već u proleće i leto može da se očekuje pad cena gasa.

Robert Habek je takodje upozorio da se Rusiji ne sme popuštati, kao što ne sme da se posustane u pomoći Ukrajini jer bi u suprotnom Rusija uspela da destabilizuje širok pojas teritorija od baltičkih zemalja do Gruzije.

Nemački ministar industrije i klime danas će o rešenjima za visoke cene energije i inflaciju razgovarati s češkim ministrom industrije i trgovine Jozefom Sikelom.