Savezni upravni sud je utvrdio da je zakonita odluka od sredine septembra da se “Rosneft Deutschland GmbH” i “Rosneft Refining and Marketing GmbH” stave pod upravu nemačke nadležne Federalne agencije.

To “starateljstvo” koje je prvobitno nametnuto do 15. marta, dalo je nemačkim vlastima kontrolu nad tri rafinerije u ruskom vlasništvu u Nemačkoj.

Rosnjeft je u to vreme činio oko 12 odsto nemačkih kapaciteta za preradu nafte, uvozeći naftu u vrednosti od nekoliko stotina miliona evra svakog meseca, po podacima nemačke Vlade.

Kancelar Olaf Šolc je u septembru rekao da Vlada “osigurava da Nemačka bude snabdevena naftom i na srednji i dugi rok”. On je rekao da se to posebno odnosi na rafineriju u Švedu, na granici s Poljskom, severoistočno od Berlina, koja obezbeđuje naftne derivate za glavni grad i veći deo severoistočne Nemačke.

U pritužbama na taj potez Vladi je zamereno što je to uradila bez prethodnog saslušanja Rosnjefta, uz obrazloženje da za to nije dat dovoljan razlog i da je bio nesrazmeran.

Sud je utvrdio da, u datim okolnostima, Vlada nije bila obavezna da sasluša Rosnjeft pre postupanja. U odluci se navodi da naznake mogućeg povlačenja kapitala zasnivaju strahovanjee da bi te podružnice mogle propasti što je Vlada već pokušala da izbegne s bivšom nemačkom jedinicom gasne kompanije Gasprom preuzimajući kontrolu nad njom.

Nemačka je kasnije nacionalizovala bivšu jedinicu Gasproma, koja je preimenovana u “Securing Energy for Europe”.

Nemačko Ministarstvo ekonomije je pozdravilo sudsku presudu o Rosnjeftu donetu u četvrtak i saopštilo da planira da produži “starateljstvo” nad podružnicama Rosnjefta za još šest meseci.

Ministar ekonomije Robert Habek je u saopštenju naveo da je presuda “dobra vest za sigurnost snabdevanja” i za rafineriju u Švedu.