U supermarketima velikih trgovinskih lanaca, koje smo obišli, šećera ima, ali su rafovi poluprazni, a kupci, zbog velike potražnje, mogu pazariti samo pet kilograma po jednoj kupovini.

U većini manjih, lokalnih, prodavnica šećera nema na policama, a prodavci sa kojima smo razgovarali rekli su da se u prethodne dve nedelje šećer “manično kupovao”, te da je to glavni razlog za njegovu nestašicu.

Međutim, pojedini marketi su dobro snabdeveni šećerom koji se prodaje po ceni većoj od 100 dinara, što je suprotno Uredbi Vlade Srbije kojom je, 26. maja, cena tog proizvoda ograničena na 89,99 dinara po kilogramu.

Kazne za kršenje uredbe kreću se od 100.000 do dva miliona dinara za firme. Uz to, uz novčanu kaznu firme koje krše uredbu rizikuju i zabranu obavljanja delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Kazne za preduzetnike su od 10.000 do 500.000 dinara, uz moguću istovetnu meru zabrane obavljanja delatnosti.

Za razliku od šećera, snabdevenost prodavnica i supermarketa drugim osnovnim životnim namirnicama, poput brašna i jestivog ulja, je dobra, mada pojedini trgovci ograničavaju količine koje se mogu kupiti.