Nestorović je u saopštenju ocenila da je zakazivanje javnih rasprava o tom predlogu pred Novu godinu i Božić “ustaljeni mehanizam” vlasti da sve bitne zakone predlaže onda kada je pažnja javnosti usmerena na novogodišnje i božićne praznike, prenos svetskog prvenstva u fudbalu i slično.

“I ništa ovo ne bi bilo neuobičajeno, da za novog direktora Bezbedonosno-informativne agencije (BIA) nije izabran Aleksandar Vulin, isti čovek koji je u julu prošle godine pokušao da provuče isti ovaj zakon o unutrašnjim poslovima. Tada je Aleksandar Vučić naložio, ili kako je zvanično rečeno ‘zamolio’ Vulina da povuče zakon iz procedure, zbog ‘velikog pritiska javnosti’, pravdajući se time da nije stigao da ga pročita”, istakla je Nestorović.

Ona je dodala da je novi Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima skandalozniji od prethodnog i da predstavlja udarac na sva Ustavom Srbije zagarantovana prava i na demokratiju i sve demokratske vrednosti, i da je pisan po “narudžbini” kako bi se gradjani stavili pod kontrolu.

Poslanica je istakla da će zakon legalizovati napredni softver za praćenje i identifikaciju kako bi policija mogla da kontroliše gradjane i ugrožava im pravo na privatnost i slobodno kretanje, zatim da se vraća “profesionalni poicijski doušnik, a daje se i mogućnost policiji da udje na privatni posed bez naloga suda.

Ukazala je da je sporna odredba novog zakona kojom je “otpor”, odnosno suprotstavljanje zakonitoj primeni policijskih ovlašćenja, definisan kao oglušivanje o naređenje ili zauzimanje klečećeg, sedećeg, ležećeg ili sličnog položaja (pasivni otpor).

“To bi značilo da policijac, recimo demostrante ili gradjane koji su se okupili da mirno protestuju, na šta po Ustavu RS imaju pravo, može da, ukoliko proceni da to nije u skladu sa njihovim mišljenjem ili nalogom, primeni policijska ovlašćenja”, navela je Nestorović.