Nestorović je agenciji Beta kazala da se od javnosti kriju svi memorandumi i sporazumi koji se potpisuju za vreme Vučićevih poseta inostranstvu.

“Bez obaveštenja javnosti Vlada Srbije je potpisala i s firmom Džareda Kušnera memorandum o razumevanju s ciljem da mu se pokloni zgrada Generalštaba. Vrlo je moguće da je nešto slično sada urađeno i s Francuskom s ciljem da se u Srbiji gradi nuklearna elektrana i deponuje nuklearni otpad”, kazala je Nestorović.

Dodala je da je simptomatično i to što je jedan poslanik vladajuće stranke juče u parlamentu predao predlog zakona o ukidanju moratorijuma na izgradnju nuklearki u Srbiji.

“Ekološki ustanak je zatražio od vlasti da građanima Srbije pokažu dokumenta koja je državna delegacija na čelu s Vučićem potpisala u Francuskoj. Prema Ustavu, Vučić nema ovlašćenja da potpisuje takva dokumenta, a na to nemaju prava ni predstavnici Vlade Srbije koja se nalazi u tehničkom mandatu”, objasnila je poslanica.

Srbija i Francuska elektroprivreda (EDF) potpisale su 8. aprila Memorandum o razumevanju i uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije.

Sporazum su u Parizu potpisali ministar finansija Srbije Siniša Mali i direktor kompanije EDF Luk Remon, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Memorandumom se stvaraju uslovi za strateško partnerstvo sa EDF u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji.

Prema proceni stručnjaka, izgradnja nuklearne elektrane bi koštala između 10 i 15 milijardi evra za kapacitet od 1.500 ili 1.600 megavata.