U saopštenju Netanjahu je naveo da je svestan rastućih tenzija u izraelskom društvu i da će ih rešiti, ali je dodao da postoji “ekstremistička manjina” koja cepa Izrael.

Netanjahu zahteva da se zaustavi rastuće odbijanje rezervista da se javljaju na dužnost u vojsci, istakavši da on ne želi da pocepa zemlju.

Izraelski lider je rekao da je više puta pozvao na dijalog o planu reforme i naglasio da “ne sme biti građanskog rata”, upozorivši da postoji ozbiljna kriza u izraelskom društvu.

“Kada postoji opcija da se izbegne građanski rat kroz dijalog, ja kao premijer odvajam vreme za dijalog”, rekao je Netanjahu u televizijskom obraćanju naciji i dodao da “zbog nacionalne odgovornosti” odlaže finalna čitanja spornih postavljenja sudija, ali do naredne sednice parlamenta (Kneseta).

U pomirljivom tonu izrazio je odlučnost da se usvoji reforma pravosuđa, ali je pozvao na “pokušaj da se postigne široki konsenzus”, preneo je AP.

Premijer Izraela je rekao i da “većina njegovih saveznika” podržava taj potez i da će reforma biti usvojena u ovoj ili onoj formi, preneli su izraelski mediji.

Netanjahu je odložio reformu posle dva dana velikih protesta pokrenutih zbog njegovog plana.

Desetine hiljada ljudi demonstrirale danas su ispred parlamenta (Kneseta) i zaposleni su pokrenuli štrajk širom zemlje.

Protesti zbog reforme su dramatično eskalirali sinoć posle smene ministra odbrane Izraela Joava Galanta koji je u subotu pozvao da se pauzira mesec dana u ostvarenju plana zbog bezbednosti zemlje.

Odlaganje ostvarenja plana na mesec dana najavio je danas ministar nacionalne bezbednosti Izraela, ultranacionalista Itamar Ben-Gvir koji je rekao da će rivalske strane dobiti na vremenu da teže kompromisu.

Danas su desetine hiljada Izraealaca pristalica reformi učestvovale na demonstracijama podrške planu reforme u Jerusalimu, ističući da njihov glas nije manje važan od glasova pilota rezervista koji su najavili da se u znak protesta reformi neće javljati na dužnost.

Izraelski mediji su u međuvremenu preneli da predsednik SAD Džozef Bajden nije zabrinut da će trenutni nemiri u Izraelu prerasti u građanski rat rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi odgovarajući na novinrsko pitanje.

Kirbi je dodao da su protesti proteklih meseci pokazali snažne demokratske osnove Izraela.