Smotrič je rekao da bi Huvaru trebalo “zbrisati”, pošto su prošle nedelje radikalni jevrejski naseljenici divljali u tom naselju i palili kuće i vozila, a sinoć je objasnio da mu se izjava omakla u izlivu emocija.

Jedan Palestinac je ubijen, a nekolicina je teško ranjena u toj odmazdi za ubistvo dva brata Izraelca u palestinskom oružanom napadu u Huvari.

“Važno je da je ministar finansija objasnio da nema nameru (da aludira) na povređivanje nevinih ljudi ili kolektivno kažnjavanje. Znam šta misli i to se odražava u objašnjenju”, napisao je Netanjahu na hebrejskom jeziku na Tviteru i dodao da svi greše.

Ta njegova opaska se smatra uvijenom kritikom američkog ambasadora SAD u Izraelu Toma Najdsa (Nides), koji je, kako javlja TV Kanal 12, pozvao da se Smotrič “izbaci iz aviona” kada uskoro bude putovao zu SAD. Ambasador je oštro porekao da je to izjavio.

Netanjahu je naveo da je politika Izraela jasna, boriti se protiv terorista i onih koji ih podržavaju i izbegavati povređivanje nevinih i kolektivnog kažnjavanja.

Izraelski lider je napisao i da Palestinska uprava nije osudila “smrtonosni teroristički napad” koji je prethodio neredima u Huvari i da je “za žaljenje što su neki u međunarodnoj zajednici brzo osudili Izrael, a nisu tražili neophodno izvinjenje” od Palestinske uprave.

U tvitovima na engleskom Netanjahu je slično ocenio da je izjava Smotriča neodgovorajuća i da je važno da svi “utišaju retoriku” i “smanje temperaturu”, a ambasadora SAD nije pominjao.

Smotrič je u sredu na jednoj konferenciji rekao da bi Izrael trebao sa “zbriše” Huvaru, a ne “privatni građani”, odnosno da ne bi trebalo da bude anarhije “u kojoj civili uzimaju zakon u svoje ruke”.

SAD su tu izjavu označile “odvratnom”, a UN “provokativnom, zapaljivom i prosto neprihvatljivom”, a slične osude su izrečene u Jordanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama.

U subotu uveče je Smotrič rekao da je “izbor reči bio pogrešan, ali namera vrlo jasna-da izraelske bezbednosne snage moraju biti u ofanzivi u ratu protiv terora”.

On je objasnio da ne mora ni da kaže da ne namerava da poziva na nasilje bilo koje vrste, ali da divljanje naseljenika nije bilo teror, već “ozbiljan nacionalistički zločin”, a da je Huvara opsednuta terorom.

Osvrćuči se na izjavu ambasadora SAD, Smotrič je objavio na Tviteru da je ubeđen da ambasador nije nameravao da podstiče na njegovo ubistvo isto kao što on nije mislio da povredi nevine svojim pozivom na brisanje Huvare.

U međuvremenu zvaničnici u Beloj kući razmatraju da li da daju Smotriču vizu za put u SAD, u svetlu izjava koje potencijalno predstavljaju huškanje na nasilje, ali su sugerisali da neće blokirati posetu, navode izraelski mediji.

Mnogi u američkoj jevrejskoj zajednici pozivaju da se poništi poziv Smotriču zbog zapaljivih izjava. Bela kuća je u četvrtak saopštila da se zvaničnici američke vlade neće sastati sa Smotričem tokom njegove posete.