Kako je navedeno dogovor bi se mogao postići već ove nedelje, što bi značilo da se Netanjahu možda godinama neće baviti politikom te da će se otvoriti put nadmetanju za novog lidera njegovog konzervativnog Likuda.

Svaki dogovor će takodje osloboditi Netanjahua sramotnog i dugog sudjenja koje bi moglo umrljati njegovu zaostavštinu.

Netanjahuu se sudi za prevaru, zloupotrebu položaja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

Bivši premijer, sada vodja opozicije, poriče da je bilo šta loše učinio i optužuje tužilaštvo, policiju i medije da su pokrenuli “lov na veštice” protiv njega.

Netanjahuov portparol nije komentarisao izjavu anonimnog učesnika u pregovorima koji je rekao da bi se moglo odustati od optužbe za mito i prevaru i od jednog slučaja u potpunosti.

Još mnogi elementi nisu rešeni, uključujući optužbu za “moralnu niskost” na osnovu koje po izraelskom zakonu Netanjahu ne bi mogao da se bavi politikom sedam godina.

Takodje se razmatra da li će Netanjahu biti osudjen na društveno koristan rad na osnovu dogovora.

Netanjahu se zarekao da će se vratiti na čelo države pošto je okočana njegova dugogodišnja vladavina, kada je u junu 2021. koaliciona vlada, u kojoj nema njegovog Likuda, položila zakletvu.

On se smatra političkim čarobnjakom jer je preživao više pokušaja da bude smenjen i mogao bi da se vrati kada zabrana istekne.

Tada će imati gotovo 80 godina.

U medjuvremenu je već nekoliko poslanika Likuda najavilo da će se nadmetati za funkciju lidera, ali se ne očekuje da ta partija ostane tako dominantna bez Netanjahua.

Moglo bi se desiti da nacionalisti u krhkoj vladajućoj koaliciji u kojoj je osam stranaka, uključujući levičarske, desničarske, partije centra i jednu malu arapsku, odluče da se pridruže Likudu u kome više nema Netanjahua.

On je izmedju ostalog optužen da je primao skupe poklone vredne stotine hiljada dolara od bogatih pristalica.

U drugom slučaju je optužen da je tražio da se o njemu pozitivno izveštava u tiražnom izraelskom listu u zamenu za promovisanje zakona koji bi naneo štetu rivalskom dnevniku.

U trećem slučaju nazvanom Slučaj 4000 bivši premijer je optužen za promovisanje zakona vrednog stotine miliona dolara u korist telekomunikacionog giganta Bezek u zamenu za takodje pozitivno izveštavanje o porodici Netanjahu na novinskom sajtu kompanije.