Američki onlajn video servis Netfliks saopštio je danas da je proširio svoju mrežu u 130 zemalja, među kojima se nalazi i Srbija, tako da je sada dostupan u 190 država širom sveta, javile su svetske agencije.
“Danas smo obeležili rodjene nove globalne televizijske mreže putem interneta”, izjavio je predstavnik Netfliksa Rid Hejstings na prezentaciji tog projekta u salonu elektronike u Las Vegasu.
Ovo je bio neočekivan potez, koji je iznenadio javnost, jer je Netfliks ranije objavio da želi da se proširi do kraja ove godine.
Hejsting je rekao da će od sada korisnici od Singapura do Sankt Peterburga i od San Franciska do Sao Paula moći da gledaju emisije i filmove u isto vreme bez dodatnog čekanja.
Netfliks još nije uspeo da se probije na kinesko tržište, a nema planova da bude dostupan na Krimu, u Severnoj Koreji i Siriji, pošto su tamošnje vlade uvele ograničenja američkim firmama.
Taj servis od sada je dostupan, na arapskom, korejskom, kineskom i na još 17 jezika.
Netfliks je stekao ugled po svojoj velikoj selekciji televizijskih programa, a takodje i po svojim originalnim produkcijama koje konkurišu tradicionalnim televizijskim kućama, kao što je “Kuća od karata” (House of Cards), koji je dobio više nagrada, uključujući i Zlatni Globus za glavnu glumicu Robin Rajt.