Dron pun eksploziva napao je rezidenciju Al Kazimija u Bagdadu u nedelju rano ujutru u, prema rečima iračkih zvaničnika, pokušaju ubistva, što je označilo eskalaciju tenzija izmedju vlade u Bagdadu i militantnih grupa koje podržava Iran, navodi Volstrit džurnal.

Napad je usledio posle pretnji koje su vodje proiranskih militantnih grupa uputile Kazimiju, iako su naoružane grupe negirale odgovornost, ističe američki list i dodaje da su tenzije naglo eskalirale u iračkom postizbornom sporu nakon što je 5. novembra demonstrant ubijen ispred Zelene zone Bagdada, snažno obezbedjene oblasti u kojoj su ambasade i vladine institucije, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Očigledni pokušaj ubistva, kako ističe Volstrit džurnal, doprinosi političkim previranjima posle prošlomesečnih parlamentarnih izbora u Iraku na kojima su militantne grupe koje podržava Iran tvrdile da je glasanje bilo namešteno. Saveznici Teherana pretrpeli su značajan poraz na izborima jer su birači favorizovali nacionalističke i druge snage u zemlji, dodaje list.

Napad kojim je ciljan vrh iračke vlade predstavlja odmak od dosadašnjih napada paravojnih grupa koje podržava Teheran. Volstrit džurnal naglašava da su te grupe poslednjih meseci izvele seriju napada dronovima na američke snage u Iraku i Siriji.

Za pokušaj atentata, koji dolazi usred pojačanih tenzija u prestonici Iraka, niko nije preuzeo odgovornost, naglašava američki Si-En-En (CNN).

Kataib Hezbolah, jedna od najmoćnijih grupa proiranskih šiitskih militanata u Iraku, negirala je umešanost u pokušaj atentata na Al Kazimija, dok je njen portparol Abu Alija al Askari doveo u pitanje stav vlade o napadu.

Askari je rekao da Kazimi „glumi žrtvu“ i dodao da postoje „jeftiniji“ i efikasniji načini da se nanese šteta premijeru, ako je to bio cilj.

Napad dronom, kao i pucnjava koja se čula širom centralnog Bagdada, dogodili su se nekoliko sati pošto su pristalice militantnih grupa povezanih s Iranom održale pogrebni marš za demonstranta koga su ubile bezbednosne snage 5. novembra, kada je masa pokušala da upadne u Zelenu zonu, piše Vašington post.

Nagli porast tenzija u Iraku tokom vikenda usledio je nakon naznaka da bi populistički šiitski klerik Moktada Al Sadr mogao da formira vladu koja bi marginalizovala Fatah.

Ta alijansa koju podržava Iran izgubila je popularnost u Iraku poslednjih godina, pošto su njene militantne grupe učestvovale u ubistvu stotina mladića i devojaka koji su se pridružili antivladinoj pobuni 2019. godine.

Demonstracije su počele kao krik protiv korupcije, ali su brzo prerasle u pobunu protiv celokupnog političkog sistema. Izbori 10. oktobra održani su pre vremena kao ustupak demonstrantima ali, kako dodaje Vašington post, većina Iračana je na kraju odlučila da ne glasa.

Uz ocenu da bi napad na rezidenciju premijera mogao da označi opasnu eskalaciju, britanski Bi-Bi-Si (BBC) naglašava da se Irak posle izbora našao u dugom i nezgodnom procesu pokušaja formiranja vladajuće koalicije.

Odziv na izborima je bio rekordno nizak, svega 41 odsto, i taj nedostatak angažovanja pokazuje da mnogi Iračani ne veruju da ih čeka stvarna promena.

Dok su proiranske stranke na izborima prošle lošije nego što su se nadale, izgubivši mnoga mesta u parlamentu, šiitski muslimanski klerik Moktada Al Sadr, čija je stranka dobila najviše mesta, zalaže se za vladu bez stranog mešanja, posebno Irana i Zapada, ističe BBC.

Te političke linije razdvajanja znače da su tenzije visoke, a pokušaj ubistva premijera Al Kazimija mogao bi da se pokaže kao opasna eskalacija s dalekosežnim posledicama, zaključuje BBC. //