On je za Betu rekao da je na prošlogodišnji konkurs za subvencije za kupovinu poljoprivrednih mašina zahteve uputilo 12.500 poljoprivrednika.

“Od 12.500 zahteva koji su upućeni na konkurs države za subvencije za kupovinu poljoprivrednih mašina do sada je povraćaj 50 odsto sredstava dobilo samo 4.000 poljoprivrednika, što znači da je isplaćeno samo 30 odsto”, rekao je Jakšić.

Dodao je da su poljoprivrednici mehanizaciju kupovali njihovim novcem oslanjajući se na konkurs Ministarstva poljoprivrede da će im biti subvencionisano 50 odsto i sada za prolećnu setvu ne mogu da račinaju na taj novac.

Dosadašnji redosled po kome su poljoprivrednici dobili novac, kako je rekao, ne potvrdjuje da se isplate obavljaju prema vremenu predaje zahteva.

Jakšić je rekao da poljoprivrednici ne znaju ni da li će subvencije po hektaru ove godine biti 8.000 dinara, za najviše 20 hektara, kao prošle godine.

Istakao je da je država po hitom postupku donela odluku o isplati subvencija za uzgoj šećerne repe, a da kasne ili ih nema za strateške proizvode, kao što su pšenica i kukuruz ili poljoprivredna mehanizacija.

“Država je dala subvencije za šećernu repu, a taj novac će dobiti nekoliko najvećih firmi, a ne mali proizvodjači. Zar je šećer veći strateški proizvod od pšenice”, rekao je Jakšić.

Dodao je da još nisu dobili subvenciju ni proizvodjači suncokreta.

On je rekao da su poljoprivrednici prevareni i zbog subvencije na proizvodnju te uljarice jer je subvencija data na nižu cenu od prosečne.

Prosečna cena suncokreta je, prema njegovim rečima, krajem novembra prošle godine bila iznad 80 dinara po kilogramu, a država je računala 65,20 dinara i na tu cenu isplatila 7,8 dinara subvencije, što je ukupno 73 dinara.

Poljoprivrednik iz Borče Mihailo Milanović rekao je da država mnogim poljoprivrednicima još nije isplatila subvenciju za suncokret, a da njemu duguje 580.000 dinara.

“Ministarska poljoprivrede (Jelena Tanasković) je rekla da će subvenciju za suncokret isplatiti do kraja januara, sada nam kažu da je potrebna još neka dokumentacija i da će nas obavestiti, ali i kraj je februara, a nema nikakvog obaveštenja. Kažnjeni smo dvostruko, visinom subvencije, izgubili smo deset dinara po kilogramu i sada kasni i isplata tog duga”, rekao je Milanović.

Ministarstvo poljoprivrede, prema njegovim rečima, nasilno uvodi digitalizaciju u poljoprivredu iako su ljudi neobučeni i nemaju svi internet, a ne rešava osnovne stvari.