Nikol Šanahan (38) je kalifornijski advokat i filantrop, nije nikada bila na nekoj državnoj funkciji. Ona vodi fondaciju “Bia-Echo”, organizaciju koju je osnovala da usmeri novac na pitanja kao što su ženska reproduktivna nauka, reforma krivičnog pravosuđa i ekologija.

Kenedi, bivši demokrata, saopštio je izbor potpredsednice u Ouklandu u Kaliforniji. “Nikol i ja smo oboje napustili Demokratsku stranku. Naše vrednosti se nisu promenile. Demokratska stranka jeste”, rekao je Kenedi.

Bez podrške stranke, Kenedi se suočava sa teškim zadatkom da uđe u izbornu trku zbog različitih pravila u 50 saveznih država.

Kenedi je imenovao svog potpredsednika jer oko polovine država zahteva od predsedničkih kandidata da to urade, pre nego što uopšte uđu u izbornu trku i dobiju pravo da budu na glasačkom listiću.

Čini se da je Kenedijeva kampanja donekle uplašila demokrate, koji se trude da dobiju naklonost “trećih strana” odnosno onih koji bi mogli da daju podršku demokratskom kandidatu Džozefu Bajdenu (Joseph Biden) ili republikancima i njihovom sve izvesnijem kandidatu Donaldu Trampu (Trump).

Bajden i Tramp, koji su krenuli “u revanš meč” izbora održanih 2020. godine, uglavnom su nepopularni u američkoj javnosti i moraće da se suoče sa mnogobrojnim glasačima koji nisu oduševljeni ni jednim od njih dvojice.

Kenedi je potomak poznate uticajne i bogate demokratske porodice u kojoj su najpoznatiji bili njegov otac Robert F. Kenedi, koji je bio američki senator, glavni tužilac i predsednički kandidat, i njegov stric bivši američki predsednik Džon F. Kenedi (John). Obojica su ubijena u atentatima.

Robert F. Kenedi junior je bio tinejdžer kada je njegov otac, poznat kao RFK, ubijen tokom predsedničke kampanje 1968. RFK mlađi je sopstvenu reputaciju izgradio kao aktivista, pisac i advokat koji se bori za ekološke ciljeve kao što je čista voda.