Predsednik odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić izjavio je danas da su predstavnici vlasti, „kapitulirali pred interesom stranih banaka“.

Nikezić je u pisanoj izjavi naveo da je vlast „namerom da autentičnim skupštinskim tumačenjem Zakona o obligacionim odnosima sramno štitite profite stranih banaka“, potvrdila „da joj nije stalo ni do građana ni do privrede“.

„Zašto niste naterali banke da sve procedure, takse, kamate i provizije izjednače sa onima u EU, čime bi i građanima i privredi uštedeli stotine miliona evra godišnje? Odakle vam ideja da rušite pravni sistem zemlje i onemogućite građane da ostvare pravdu pred sudovima i naplate ono što su im banke protivzakonito otele, samo da bi strane banke zaradile još više“, rekao je Nikezić.

Prema njegovim rečima, „jasno je da država najviše duguje stranim bankama i da pet najvećih stanih banaka, samo u obveznicama, od države potražuju preko tri milijardi evra“.

„Ovakvim potezima ste izgubili svaki profesionalni i moralni kredibilitet, pa je zato jedino pošteno da napustite svoje funkcije i zaposlite se u nekoj od stranih banaka“, naveo je Nikezić.