“I nisu Kinezi ‘spasili’ Železaru i RTB Bor, već ih je nesposobna SNS (Srpska napredna stranka) vlast praktično poklonila kineskim firmama, koje sada ostvaruju milijarde evra profita, nemilice eksploatišući najvrednije srpske resurse”, ocenio je Nikezić u pisanoj izjavi.

Nikezić je naveo da ministar finansija Siniša Mali tvrdi da se ranije nije ni sarađivalo sa svetskim ekonomskim silama, “iako je Sporazum o strateškoj saradnji Srbije sa Kinom potpisan još 2009. godine”.

“Saradnja sa Kinom mora da bude upravo strateško partnerstvo, a ne neokolonijalni odnos i dužničko ropstvo. Kina jeste među prvih pet spoljnotrgovinskih partnera Srbije, ali sa ubedljivo najnepovoljnijom strukturom, jer je samo 25 odsto uvoza pokriveno izvozom, pošto u Kinu danas izvozimo robu vrednu 1,1 milijardu evra, a uvoz je 4,5 milijardi evra”, ukazao je Nikezić.

Istakao je da “dodatni problem predstavlja struktura izvoza u Kinu, koji je porastao 87,8 puta isključivo zahvaljujući ogromnom rastu izvoza rude bakra i neobrađenog drveta, koji danas čine 94 odsto srpskog izvoza u Kinu”.

“Da stvar bude još gora, potpisani Sporazumom o slobodnoj trgovini će dodatno pogoršati poziciju Srbije i naneti nesagledive posledice po srpsku privredu, radna mesta i standard svih naših građana”, ocenio je Nikezić.