“Srbija u Kinu izvozi isključivo jeftine sirovine poput rude bakra ili neobrađenog drveta, a iz Kine uvozimo u mnogo većem obimu i mnogo skuplju opremu, medicinsku, računarsku, telekomunikacionu i taj odnos je iz godine u godinu sve neravnopravniji i zaista podseća na taj jedan neokolonijalni odnos”, rekao je Nikezić za televiziju Nova S.

On je naveo da je Srbija pre 10 godina imala spoljotrgovinski deficit sa Kinom oko milijardu evra, a da on sada iznosi 3,7 milijardi evra, prenela je SSP u saopštenju.

“Mi sa EU u spoljnu trgovinu imamo pokrivenost uvoza izvozom 83 odsto, a sa Kinom imamo samo 23 odsto. To znači da nama EU u ukupnom izvozu učestvuju sa 64 odsto, a Kina nam učestvuje sa samo 4 odsto, zato je nama i prirodno, i iz svih drugih razloga mnogo kvalitetniji partner EU nego što je Kina”, ocenio je Nikezić.

Govoreći o sporazumima koji su potpisani u Kini o autoputu Beograd-Zrenjanin-Novi Sad i brzoj saobraćajnici Bački Breg-Nakovo, naveo je da su to nova zaduživanja za Srbiju u Kini.

“Za Srbiju takva saradnja uopšte nema nikakvog benefita jer te projekte će graditi kineske firme, zadužićemo se po nepovoljnim uslovima kod kineske države za njihovu realizaciju, radiće kineski radnici”, kazao je Nikezić.