Nikitin je na konferenciji za štampu kazao da državljani Rusije koji se javno izjašnjavaju protiv agresije Vladimira Putina na Ukrajinu nisu poželjni u Srbiji jer su postali “bezbednosne pretnje” i posle odluke Bezbednosno – informativne agencije(BIA) prinuđeni su da napuste Srbiju.

“Pravi razlog odluka BIA jeste učešće tih ljudi na protestima protiv Putinove diktature, ili pomaganje izbeglicama odnosno korišćenje prava iznošenja mišljenja koja su zagarantovana Ustavom Srbije. Pravi razlog je njihovo učešće na protestu na kome se oko 3.000 učesnika prošetalo od centra Beograda do ruske ambasade i na protestu podrške zarobljenicima rata 21. januar 2023. godine”, kazao je on.

Nikitin, kome 13. jula odlukom srpske Bezbednosno-informativne agencije (BIA) takođe nije dozvoljen ulazak u Srbiju gde je živeo poslednjih godina, tvrdi da i dalje veruje u pravičnost i neophodnost da nastavi da pruža pravnu pomoć Rusima kojima su izrečene iste odluke.

“Mi sami sebe finansiramo. Nemamo račun u banci, jer ni jedna banka u kojoj smo pokušali da otvorimo račun nije prihvatila takav zahtev. Neformalno smo saznali da smo na nekoj crnoj listi i zbog toga ne možemo da otvaramo račune. Ovu sam konferenciju za štampu platio sopstvenim novcem, ukupno 28.000 dinara, u kešu. A sada mi šalju naši aktivisti mikro-donacije, da smanje moj finansijski teret”, rekao je on.

Osnivač Ruskog demokratskog društva je dodao da je cilj srpskih vlasti da natera ruske aktiviste da ćute o političkim temama i onome što se dešava u Ukrajini i Moskvi, ali da ima i slučajeva nasumičnog targetiranja i procesuiranja od strane BIA.

Nikitin je u srpskoj javnosti poznat kao kritičar predsednika Rusije Vladimira Putina i organizator skupova u znak podrške narodu Ukrajine i ruskim političkim zatvorenicima. On je u Srbiji osnovao grupu Rusko demokratsko društvo, a prošle nedelje je podneo tužbu protiv Uprave granične policije zbog toga što mu sredinom jula nije bio dozvoljen ulazak u Srbiju, gde od 2016. godine živi sa porodicom.

Nikitin, diplomirani pravnik i aktivista sa državljanstvom Rusije i Holandije, tom tužbom zahteva poništenje odluke o odbijanju ulaska u Srbiju 13. jula, kada je zadržan na beogradskom aerodromu po povratku iz inostranstva, na osnovu naloga BIA. Ulazak u Srbiju, gde ima pravo stalnog nastanjenja, Nikitinu je dozvoljen 48 sati kasnije, posle snažnog pritiska javnosti, ali i stranih diplomata.

Iako je odluka, kojom mu je zabranjen ulazak u Srbiju, faktički postala nevažeća time što je pušten da uđe u zemlju, Nikitin sada zahteva od suda ida poništi tu odluku, kao nezakonitu.