Nikodijević je kod spomen-obeležja „Trostruki surduk“ na Ledinama rekao da „nacizam nikada nije dovoljno mrtav“ i da se „protiv nacizma možemo boriti samo stalnom edukacijom budućih generacija, kako bismo ih sačuvali i kako ga oni nikad ne bi doživeli“.

Kako je preneo Beoinfo, Nikodijević je najavio da će Grad Beograd i Jevrejska opština raditi i dalje na tome da se obeleži svako mesto stradanja u glavnom gradu.

Predsednik Jevrejske opštine Beograd Aron Fuks je precizirao da je na tom mestu stradalo 240 ljudi, od kojih je 187 Jevreja i 53 komunista, kao i da je najmladja žrtva imala 19 godina.

„Ovo je jedino mesto stradanja u Beogradu za koje tačno znamo da su ljudi dovedeni iz logora na Banjici i tačno datum njihovog masovnog ubistva. Vodjena je evidencija u ovom logoru i na osnovu toga su poznati podaci. Sa sigurnošću se ne zna broj stradalih Jevreja u Beogradu, ali oko 85 odsto ih je izgubilo život tokom Drugog svetskog rata“, istakao je Fuks.

Predsednik SUBNOR-a Beograda Boro Ercegovac je rekao da je „Beograd bio jedini prestoni grad sa četiri logora: Topovske šupe, Banjički logor, Staro sajmište i Milišićeva ciglana na Zvezdari“.

On je istakao i doprinos jevrejskog naroda tokom narodnooslobodilačke borbe jer je na ovim prostorima u ratu poginulo 4.500 Jevreja, deset ih je proglašeno za narodne heroje, 150 su nosioci Partizanske spomenice 1941, a 14 ih je dobilo čin generala JNA.

Osim Nikodijevića, Fuksa i Ercegovca, venac je na mestu streljanja 17. septembra 1941. godine položio i predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandar Albahari, te predstavnici drugih jevrejskih i boračkih organizacija.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.