Kabašić je agenciji Beta kazao da su se pripadnici Civilne zaštite 2015. godine integrisali u kosovske institucije, a da takozvana “Severna brigada” postoji samo na grafitima.

“Ta odluka ima dva cilja, prvi je da međunarodnoj zajednici pokaže kako na severu Kosova deluju nekakve terorističke organizacije, a drugi je da još više zastraši srpski narod. Kurti i Svećlja traže opravdanje za nesrazmerne mere policijskog prisustva i brutalnosti na severu Kosova”, ocenio je Kabašić.

Istakao je da su Srbi veoma uplašeni jer premijer Kurti pokušava da sever Kosova potčini sebi.

“Na severu Kosova nema terorista. Kurti želi da silom natera Srbe da budu državljani takozvane Republike Kosovo. Politički problem on pokušava da reši fizičkim i pravnim nasiljem. Njegova namera da nam suzi građanska i ljudska prava naići će na još žešći otpor kod srpske zajednice. Mislim da Kurtijeva politika neće još dugo trajati jer je i međunarodna zajednica uvidela ko je najodgovorniji za destabilizaciju severa Kosova”, ocenio je Kabašić.

Naglasio je da kosovska policija već duže vreme sprovodi represiju nad stanovnicima severa Kosova.

“Takozvana ‘Severna brigada’ postoji samo na grafitima, dok su svi pripadnici nekadašnje Civilne zaštite integrisani u kosovske institucije još 2015. godine na osnovu Briselskog sporazuma. Cilj Prištine je stvaranje kriza i tenzija na severu Kosova koje bi trebalo da se pripišu srpskoj strani”, rekao je Kabašić.

Po njegovim rečima, najnovija odluka Vlade Kosova može da bude pravna osnova da prištinske vlasti krenu na svakog pojedinca na severu.

“Ne mogu da isključim mogućnost da će mnogi Srbi koji budu hapšeni u narednom periodu biti optuženi za terorizam. Sada, svakog pojedinca koji je nekada bio zaposlen u Civilnoj zaštiti, prištinske vlasti mogu da bez ikakvih dokaza optuže za terorizam”, rekao je Kabašić.

Dodao je da u kosovskom pravosuđu postoje dvostruki standardi, u zavisnosti od nacionalne pripadnosti.

“Dušanu Obrenoviću je juče produžen pritvor za još dva meseca iako postoje dokazi da nije učestvovao u napadu na Kfor. Istovremeno, Albanci koji su pucali na Srbe brane se sa slobode. U pitanju je sistemska diskriminacija jer se zakoni na jedan način primenjuju prema Srbima, a na drugi prema Albancima”, istakao je bivši sudija.

Dodao je da bi sudske postupke koji se vode protiv Srba trebalo internacionalizovati.

“Mnogi Srbi koji su u prethodnom periodu uhapšeni doživeli su torturu u policijskim stanicama i istražnim zatvorima, kako bi se iznudili iskazi”, kazao je on.

Vlada Kosova proglasila je u četvrtak “Civilnu zaštitu” i “Severnu brigadu” za terorističke organizacije.

Premijer Aljbin Kurti rekao je da je ta odluka doneta “na osnovu činjenice da te formacije predstavljaju ozbiljnu pretnju po pravni i ustavni poredak Kosova”.

Stejt Department je saopštio da Vlada Kosova odluku o proglašavanju “Civilne zaštite” i “Severne brigade” terorističkim organizacijama nije donela u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim međunarodnim partnerima.

“Ova odluka je trebala da bude koordinisana najbližim međunarodnim partnerima Kosova, uključujući one koji imaju primarnu odgovornost da obezbede stabilnost Kosova. Ponovo pozivamo Kosovo da se uzdrži od jednostranih koraka dok sa stranama radimo na rešavanju trenutne krize”, naglasio je Stejt Department.