Da će nova vatrogasna stanica biti izgrađena obećano je u martu 2019. godine, nakon niza požara među kojima je i onaj u zgradi “Bor” kada su izgorele majka i dve ćerke.

Za lokaciju tada je izabrana parcela od 600 kvadrata kod Medicinske škole “Dva heroja”, a iz lokalne samouprave uveravali su da taj plac ispunjava sve tehničke uslove.

“Ova parcela nalazi se na suprotnom kraju od postojeće vatrogasne stanice na Vojničkim livadama i pokrivaće drugi deo grad, sve u cilju bržeg delovanja što je glavni uslov da se na vreme i što efikasnije ugasi požar”, izjavio je tada za RTS gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Više od četiri godine kasnije, članica Gradskog veća zadužena za infrastrukturu i građevinu Pemba Džanković kazala je radiju Sto plus da se od izgradnje vatrogasne stanice na toj parceli odustalo i to nakon saznanja da je ona predviđena kao prostor za širenje Medicinske škole.

Objašnjava da Grad nije odustao od gradnje vatrogasne stanice i da su već predložili novu parcelu, preko puta vrtića “Dečija radost” (na magistrali), ali još uvek nije poznato da li taj plac ispunjava uslove.

“Ta parcela nije konkretno prepoznata kao neka koja ispunjava uslove, niti znamo da li će ispuniti uslove. Tako da ne mogu još da kažem da je grad definisao parcelu na kojoj bi se mogla graditi vatrogasna stanica”, kazala je Džanković.

Dodala je da je lokalna samouprava u prethodnom periodu imala nekoliko sastanaka sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) na kojima je razgovarano o mogućnostima da se na toj lokaciji izgradi vatrogasna stanica.

“Ostalo je na tome da on (načelnik Odeljenja za vanredne situacije PU Novi Pazar Darko Belić), nakon dobijanja informacija o lokaciji i sagledavanja planskih dokumenata, sa službama u Beogradu proveri da li ta parcela, koja je u suvlašništvu države i Grada, odgovara za izgradnju vatrogasne stanice”, zaključila je Džanković.