Njegov život se svakako promenio – postalo je mnogo gore, piše njujorški list.

Proglašena najvećom kineskom industrijskom investicijom u Evropi, fabrika Linglong tajer (Ling Long Tire) vredna 900 miliona dolara sada je povod za kritiku srpske vlade koju optužuju za potčinjavanje Kini bez pitanja.

Radnici i aktivisti kažu da se ta kompanija pravi probleme poput trgovine ljudima, uslova rada nalik zatvoru i zloupotrebe životne sredine.

U Zrenjaninu radi oko 400 Vijetnamaca, uz još stotine Kineza, koji dobijaju veće plate i bolje uslove života, kažu radnici i lokalni radnički aktivisti.

Radnik iz Vijetnama opisao je uslove rada u Srbiji kao „jadne i opasne“ i rekao da je bio smešten u oronuloj kolibi punoj drugih vijetnamskih radnika kao i da su suočeni sa maltretiranjem od strane kineskih nadzornika.

Srbija tvrdi da je ova kineska investicija pomogla da se dostigne ekonomski rast od sedam odsto prošle godine, medju najvišim u Evropi.

Medjutim, stanje sa radnicima u Linglongu unazadilo je višegodišnje napore Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

To pitanje pogoršalo je najveću političku glavobolju predsednika Srbije Aleksandra Vučića – gnev javnosti zbog projekata koji su štetni po životnu sredinu.

Desetine hiljada ljudi protestovale su protiv anglo-australijske kompanije Rio Tinto što je primoralo vladu da poništi dozvole za projekat.

Uprkos pohvalama Pekinga u provladinim srpskim medijima, Kina je u očima mnogih Srba odgovorna za degradaciju životne sredine, piše list.

Za razliku od Rio Tinta, koji je veoma ranjiv zbog svojih veza sa Australijom, zemljom koja je omražena u Srbiji nakon nedavne deportacije tenisera Novaka Djokovića, kineske kompanije uživaju nepokolebljivu podršku Vučića vidjene kao neophodne za otvaranje novih radnih mesta i rast ekonomije.