Dobitnik Nobelove nagrade Tim Hant podneo je ostavku na mesto počasnog profesora na Univerzitetskom koledžu Londona (UCL) zbog komentara o “problemima s devojkama” u nauci, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Dobitnik Nobela za medicinu rekao je na konferenciji u Seulu da žene u laboratorijama “plaču” kada ih se kritikuje i da se “zaljubljuju” u svoje kolege.

UCL je saopštio da je Hant (72) podneo ostavku posle komentara o ženama u nauci na konferenciji 9. juna.

Hant, koji je dobio Nobelovu nagradu 2001. za rad na izučavanju deobe ćelije, a 2006. titulu sera, rekao je da nije hteo nikoga da uvredi i da je samo bio iskren.

“Da vam pričam o mojim problemima s devojkama. Tri stvari se dogode kada su u laboratoriji: vi se zaljubite u njih, one se zaljube u vas i onda plaču kada ih kritikujete”, rekao je Hant na Svetskoj konferenciji naučnih novinara.

Hant je juče za BBC rekao da mu je “zaista žao što je rekao to što je rekao”, dodajući da je “bilo veoma glupo uraditi to u prisustvu svih tih novinara”, ali da stoji iza svojih reči.

“Mislio sam to što sam rekao o problemima s devojkama”, rekao je on dodajući da se zaljubljivao u laboratoriji što veoma ometa naučni rad.

“Zaista, zaista mi je žao što sam nekoga uvredio, to je užasno. To zaista nisam mislio. Mislio sam samo da budem iskren, zapravo”, rekao je Hant.