„Herojstvo se javlja u svim oblicima i formama. Proteklih šest dana smo svedoci nekih od tih vidova herojstva, dok narod Ukrajine brani svoju zemlju, slobodu, porodicu, žene i decu“, rekla je Norčič Štamcar prilikom dodele nagrada „Oni su heroji 2021“ koju dodeljuje delegacija EU u Srbiji.

Ona je u svom obraćanju u beogradskoj Galeriji Arte kazala da je ta inicijativa bila pokrenuta kada je svet bio suočen sa pandemijom kovida, a sada, iako ona nije zvanično završena, svedoči ratu u Ukrajini.

„Teška vremena zahtevaju dodatno herojstvo i solidarnost. Stoga se nadam da će ovi naši lokalni heroji biti primer za mnoge druge, jer jedino kroz solidarnost i humanost možemo pobediti izazove. Nadam se da će mir i solidarnost prevagnuti i u ova teška vremena u Ukrajini“, kazala je ona.

Norčič Štamcar je istakla je da su upravo takvi heroji dobitnici nagrada koje dodeljuje delegacija EU, kao i da su oni „primeri nesebične brige za dobrobit drugih“.

Nagrade je dobilo 10 pojedinaca iz Srbije koji su „primeri čovekoljublja i solidarnosti“, pretežno iz oblast zdravstva i humanitarnih akcija. Na konkurs su pristigle 154 prijave, a glasalo je oko 210.000 osoba širom Srbije.