Ona je predvodila delegaciju sastavljenu od 16 zamenica i zamenika ambasadora zemalja članica EU u Srbiji koja je razgovarala sa predstavnicima lokalne samouprave i Bošnjačkog nacionalnog vijeća, a obišli su i preduzeće “Balta” koje je dobilo bespovratna sredstva za unapređenje proizvodnje.

“Mi smo tu, stojimo iza vas. Pomogli smo izgradnju infrastrukture, škole i zdravstvene ustanove, time pokazujemo da je ovaj deo Srbije važan za EU. U toku je konkurs za novi grant, vredan tri miliona evra, za mala i srednja preduzeća koja su stub lokalne privrede, da se kreiraju nova radna mesta i da ljudi ostanu”, poručila je Norčić Štamcar.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac istakao je da je EU, pored Vlade Srbije, najznačajniji partner lokalne samouprave.

“Pomoć koju nam je EU pružila u poslednjih 10 godina vredna je preko 10 miliona evra i obuhvatila je različite oblasti. Sredstvima EU izgrađen je Urgentni centar, mini brane koje su smanjile rizik od poplava, rekonstruisana Osnovna škola ‘Stefan Nemanja’, pomognuti naši privrednici. Sve to poboljšalo je kvalitet života naših građana”, poručio je Biševac.

Pre Novog Pazara, delegacija EU diplomata posetila je i Sjenicu gde su, takođe, razgovarali sa predstavnicima lokalne samouprave i obišli preduzeće “Azra” koje je uz bespovratna sredstva EU nabavilo nove mašine.