Kroz projekat “Norveška za vas – Srbija”, podržano je devet preduzetnika i malih firmi da započnu i unaprede svoje poslovanje kroz nabavku opreme, dok su u okviru projekta za podršku zapošljavanju mladih, koji je realizovala organizacija ENECA, tri firme dobile neophodnu sertifikaciju i organizovale poslovne obuke za mlade.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, rekao je nakon razgovora sa zamenikom ambasadora Norveške Geir Hakon Johansenom, da je partnerstvo sa ovom zemljom izuzetno konstruktivno.

“Želeo bih da posebno istaknem podršku Norveške u unapređenju osnovne infrastrukture i inovativnih kapaciteta i konkurentnosti lokalnih privrednih subjekata, što je doprinelo zapošljavanju mladih. Tako je Norveška značajno doprinela poboljšanju života građana Novog Pazara”, rekao je Biševac.

Johanskon je rekao da je njihov fokus bio na doprinosu rešavanju problema nezaposlenosti, unapređenju konkurentnosti privrede i razvoju infrastrukture u manje razvijenim područjima Srbije.

“Danas vidimo vrlo opipljive rezultate naše podrške preduzećima u njihovim naporima da različitim inovacijama prošire svoja tržišta”, izjavio je Johansen.

Projekat “Norveška za vas – Srbija” finansira Kraljevina Norveška sa 8,7 miliona evra, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Foto: Igor Pavićević/UNOPS