Osim njega, na “crnu listu” SAD stavljeni su i Dragan Stanković, direktor Republičke uprave za geodetsko-imovinske poslove Republike Srpske (RUGIP), kao i Edin Gačanin – označen kao vodja narko-kartela “Tito i Dino”.

Ova informacija je danas zvanično objavljena na Internet stranici američkog Ministarstva finansija i trezora.

SAD su uvele sankcije bivšem direktoru OBA zato što je, kako je navedeno, koristio BH Telekom za “prikupljanje mobilnih aktivnosti od bosanskohercegovačkih političara koji nisu bili povezani sa Strankom demokratske akcije (SDA)”.

Mehmedagić je, navodi se dalje, dao instrukcije jednom pojedincu da “nadgleda vladinog zvaničnika povezanog s opozicionom strankom iz entiteta Republika Srpska”.

Osim toga, Mehmedagić je iskoristio svoj položaj, pretnje i veze da potakne kandidate iz probosanske koalicije “Osmorka” da podrže SDA.

“Postoje i verodostojne informacije da je Mehmedagić saradjivao sa kriminalnim grupama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku”, navodi se u obrazloženju.

OFAC je stavio Mehmedagića na listu sankcija zbog, kako je navedeno, saučesništva u korupciji, kao i zbog sumnji da je direktno ili indirektno uključeno u korupciju, uključujući i pronevere javne imovine, eksproprijaciju privatne imovine za ličnu dobit ili političke svrhe ili podmićivanje.

Mehmedagić je godinama bio blizak vrhu SDA, a sa mesta direktora OBA smenjen je nedavno.

Direktor RUGIP-a Dragan Stanković našao se na američkoj “crnoj listi” zbog, kako je navedeno, ometanja ili pretnje primeni Dejtonskog sporazuma.

U obrazloženju odluke navedeno je da je Stanković vodio agenciju (RUGIP) odgovornu za Zakon o nepokretnoj imovini RS, čime je “direktno doveo u pitanje ustavni poredak BiH, koji podriva Dejtonski mirovni sporazum”.

U odluci se navodi da je Zakonom o nepokretnoj imovini, koji je usvojila Narodna skupština RS, “izvršena uzurpacija državne vlasti BiH nad državnom imovinom koja se nalazi u RS, kršeći odluke Ustavnog suda BiH, Ustav BiH i zabranu raspolaganja državnom imovinom iz 2005. godine koju je nametnula Kancelarija visokog predstavnika (OHR)”.

“U svojim javnim izjavama o zakonima o imovini, koje se podudaraju sa izjavama predsednika RS Milorada Dodika, koji je pod sankcijama SAD-a, kao i ostalih lidera RS, Stanković je tvrdio da država nema ovlašćenja nad nepokretnom imovinom koja se nalazi u RS”, stoji u saopštenju OFAC-a.

Na američku “crnu listu” stavljen je i narkobos Edin Gačanin, za koga je navedno da je “jedan je od najvećih svetskih trgovaca drogom”.

“Rodom je iz Sarajeva, Gačanin je vodja kartela ‘Tito i Dino’, koji uključuje članove njegove porodice i prijatelje iz BiH”, navedeno je u saopštenju.

Osim trgovine narkoticima u više zemalja, Gačaninov kartel je umešan u pranje novca i usko je povezan s grupom za organizovani kriminal “Kinahan”, transnacionalnom kriminalnom organizacijom, koju je OFAC ranije stavio na svoju “crnu listu”.

Današnje sankcije Gačaninu blisko su koordinisane sa američkom upravom za borbu protiv droga, Europolom, kao i vladama Holandije, Francuske i Belgije.