Članica Predsedništva stranke Nova D2SP Stana Bekčić navela je da bi za početak trenbalo da se koriste odgovarajući filteri i podsetila da je svaka četvrta astma posledica zagađenja.

“Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ukazuje da je čak oko 600.000 dece umrlo zbog infekcija nastalih kao posledica zagađenja vazduha”, rekla je ona, navedeno je u saopštenju.

Podsetila je da je Beograd često u samom vrhu svetu po zagađenosti vazduha i istakla da su najveći zagađivači vazduha u Srbiji termoelektrane u Obrenovcu i Kostolcu, kao i industrije u Smederevu (HBIS), Boru (Zijin) i Majdanpeku, koje su, kako je navela, zasnovane na tehnologijama od kojih se u svetu odustalo.

Prema njenim rečima, te inostrane ulagače je dovela “naprednjačka vlast”, a vlastodršci ne odustaju od takvih projekata, među kojima su “Linglong” i “Rio Tinto”.

“Potpuno neopaženo je prošla i informacija da je u novembru 2022. godine Viši sud u Beogradu doneo prvostepenu presudu u korist Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) po osnovu tužbe iz januara 2021. godine i naložio je Elektroprivredi Srbije da smanji emisije sumpor dioksida u termoelektranama zbog njihove opasnosti po zdravlje ljudi i životnu sredinu”, rekla je Bekčić.

Kako je navela, Još tokom 2018. i 2019. termoelektrane “Nikola Tesla” i “Kostolac” su emitovale šest puta veće količine sumpor-dioksida od dozvoljenih, sa trendom prekoračenja i narednih godina.

Dodala je da se presuda Višeg suda velikim delom oslanja i na stručnu analizu koju je RERI dostavio, a koju je za potrebe tužbe izradila profesorka i pulmolog Dragana Jovanović.

“Ona je u svom nalazu utvrdila da višestruka prekoračenja emisija sumpor-dioksida dovode do širokog spektra posledica po ljudsko zdravlje, poput otežanog disanja, nastanka dugotrajne astme, bronhitisa, hronične opstruktivne bolesti pluća, sve do najozbiljnijih kao što su povećana smrtnost od respiratornih i kardiovaskularnih bolesti, sklonost demenciji, šlog, oštećenje normalnog razvoja ploda i poremećaja razvoja pluća kod dece”, kazala je Bekčić.

Ona je navela da to ukazuje da čestice metala iz vazduha ne ulaze samo u pluća, već i u krvotok.

“Sadašnja ministarka zdravlja, neurohirurg Danica Grujičić, ranije je javno iznosila podatke o posledicama korišćenja osiromašenog uranijuma tokom NATO bombardovanja i porasta smrtnosti od malignih bolesti”, podsetila je Bekčić.

Grujičić je ukazivala, kako je navela, da je potrebno sprovesti istraživanja u cilju dokazivanja uzročno-posledične veze između agresije i porasta malignih i retkih bolesti i rođenja dece i životinja s različitim deformitetima, što Nova – D2SP podržava.