Član Pravnog tima te stranke, advokat Milan Đurić ocenio je u saopštenju da je to površni pristup pitanju bezbednosti saobraćaja i istakao da se taj problem mora sagledati kroz čitav sistem koji čine bezbedna vozila, bezbedni putevi, saobraćajna infrastruktura, svest učesnika o obaveznosti bezbednog i odgovornog ponašanja u saobraćaju.

Prema njegovim rečima, to je pitanje i edukacije od predškolskog uzrasta, saobraćajno vaspitanje i obrazovanje, ne samo institucionalno, već i u okviru porodice, ali i adekvatno upravljanje sistemom bezbednosti saobraćaja od strane državnih tela koja su za to zadužena.

“Ovakav društveni problem iziskuje ozbiljniju, dužu i sveobuhvatnu javnu društvenu raspravu u cilju pre svega stvaranja i podizanja svesti građana o bezbednosti saobraćaja, a što je jedan dugotrajan i mukotrpan proces koji iziskuje mnogo rada i ulaganja”, ocenio je Đurić.

On je ocenio da se društvo ne može uređivati samo sankcijama, kao i da je “taj put pogrešan i ne postoji ta sankcija koja će eliminisati društvene uzroke koji dovode do negativnih društvenih pojava koje su samo posledica”.

“Moramo shvatiti da društveni procesi determinišu i stvaraju pravo, te da kada na pravilan način pristupimo društvenim problemima onda će nam možda i to pravo koje se pod tim uticajem stvori biti bolje, efikasnije i pravičnije”, kazao je Đurić.