Kupovina 225 kontejnera, po tenderu koji je raspisan krajem prošle godine, nije bila u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, saopštila je Državna revizorska institucija (DRI) u svom izveštaju.

Kako je pojašnjeno, preduzeće je nabavljalo tri tipa kontejnera, a nabavku nije podelilo u partije niti je obrazložilo zašto je sve tipove nabavljalo u okviru iste partije.

Okvirni sporazum je zaključen sa jednim dobavljačem „Eko signal“ iz Beograda na vrednost od oko 100 miliona dinara, bez poreza na dodatu vrednost (PDV-a).

„Izveštaj o postupku javne nabavke podzemnih kontejnera ne sadrži obrazloženje razloga zbog kojih predmet javne nabavke nije podeljen u partije, iako je procenjena vrednost javne nabavke veća od iznosa evropskih pragova, a nabavljaju se tri različite dimenzije istog tipa podzemnih kontejnera“, piše u izveštaju DRI.

Zakon propisuje da, ukoliko je procenjena vrednost javne nabavke jednaka ili veća od iznosa evropskih pragova, naručilac mora da razmotri prikladnost oblikovanja predmeta javne nabavke u više partija, piše Nova ekonomija.

„Gradska čistoća“ je i ranije 2021. godine kupila 300 podzemnih kontejnera, a vrednost okvirnog sporazuma je bila 121,5 miliona dinara.

U proleće ove godine „Gradska čistoća“ je kupila 300 kontejnera, a istoj firmi dodeljen je još jedan sporazum, vredan 140 miliona dinara.

„Eko signal“ je bio redovan dobavljač podzemnih kontejnera i za Javno komunalno preduzeće „Čistoća“ iz Novog Sada.

U martu ove godine „Eko signal“ je od novosadskog javnog preduzeća dobio posao da isporuči 72 podzemna kontejnera i ugovor vredan 49,9 miliona dinara.

„Čistoća“ Novi Sad je od „Eko signala“ odlučila da kupi i rezervne delove za podzemne kontejnere, pa je u februaru tom preduzeću dodelila ugovor, vredan 30 miliona dinara, bez PDV-a.

U istom periodu je firmi iz Beograda dodeljen i ugovor vredan 19,9 miliona dinara (bez PDV-a) za „rezervne delove za podzemne kontejenere“.

Firma „Eko signal“ je u 2021. godini ostvarila poslovne prihode u iznosu od 257,7 miliona dinara.

Gradska uprava Beograda navela je da u Beogradu još nije postavljeno svih 800 podzemnih kontejnera i navela je da je 300 komada podzemnih kontejnera nabavljenih u 2021. godini, postavljeno na teritoriji više gradskih opština, kao i 225, nabavljenih ove godine.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.