“Pista je neupotrebljiva zbog velike padavine vulkanskog pepela. Kao posledica toga dolasci i odlasci su suspendovani”, saopštula je kompanija koja upravlja tim italijanskim aerodromom.

Ocenjuje se da će se letovi ponovo nastaviti oko 15.00 po lokalnom vremenu.

Poslednjih dana iz centralnog kratera vulkana Etna, visokog 3.324 metra, izbacuje se lava i izlaze oblaci pepela koji utiču na aerodrom u Kataniji, koja se nalazi ispod.

Stubovi pepela dostigli su visinu od četiri i po kilometra, saopštio je juče Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju (INGV) na mreži X.

Slike objavljene danas preko društvenih mreža pokazuju ulice u centru Katanije prekrivene debelim slojem crnog pepela, što je usporilo saobraćaj.

Italijanske vlasti izdale su crveno upozorenje za još jedan vulkan, Stromboli koji se nalazi na istoimenom ostrvu u Tirenskom moru u okviru takozvanih Liparskih ostrva, severno od Sicilije. Erupcija tog vulkana izazvala je velike oblake pepela.

Taj vulkan čiji vrh se nalazi na 920 metara jedan je od retkih na svetu koji ima gotovo stalnu aktivnost.

Milioni putnika svake godine prođu međunarodnim aerodromu Katanije, koji opslužuje istočni deo Sicilije, jedne od najpopularnijih turističkih destinacija u Italiji.