Pojavljivanje Boluarte na vojnoj ceremoniji, nekoliko dana pošto je parlament smenio Kastilja i nju kao potpredsednicu izabrao za predsednika, njen je pokušaj da cementira vlast i prekine nacionalni trend ranih prekida predsedničkih mandata, ocenjuje agencija Asošiejted pres.

Indikacija da se politička previranja nastavljaju su zahtevi nekih političara za održavanjem prevremenih izbora, kao i najavljeni protesti.

Nakon što je Kastiljo smenjen u sredu, neposredno nakon što je pokušao uredbom da raspusti parlament, Dina Boluarte je izjavila da bi trebalo da joj bude dozvoljeno da ostane na funkciji predsednika još tri i po godine koliko je Kastilju bilo ostalo do kraja mandata.

Ona se danas obratila pripadnicima oružanih snaga, a okružena rukovodiocima pravosudne vlasti i Kongresa sela je sa poslanicima koji su smenili Kastilja.

Nakon što je pre dva dana položila predsedničku zakletvu, Boluarte je pozvala na primirje poslanike koji su se prilikom smene Kastilja pozvali na njegovu “permanentnu moralnu nesposobnost”, što je ustavna klauzula za koju stručnjaci kažu da je toliko široka da omogućava razrešenje predsednika iz gotovo bilo kog razloga.

Ista klauzula bila je takođe iskorišćena u slučaju predsednika Martina Viskare (Martin Vizcarra) koji je bio na funkciji od 2018. do 2020. godine.

Peru je promenio šest predsednika u šest poslednjih godina.

Dina Boluarte prva je žena na mestu predsednika Perua u njegovoj modernoj istoriji. Ima 60 godina i po vokaciji je pravnica.