Predstavnica Policijske uprave Novi Pazar zadužena za praćenje stanja bezbednosti u školama Sanja Milošević rekla je da su policajci angažovani na obezbeđivanju 41 škole u ovom gradu, Sjenici i Tutinu.

Sanja Milošević

“Preduzimaćemo mere obezbeđenja pre, tokom i posle nastave. Vršićemo neposredno obezbeđenje škole, kontrolu lica, vozila i ugostiteljskih objekata u zonama škola i komunicirati sa zaposlenim u školama kako bismo dobijali povratne informacije o bezbednosti u školama i reagovali”, izjavila je Milošević.

Ona je naglasila da je Policijska uprava uradila detaljne analize stanja bezbednosti u školama i na osnovu njih odredila smernice koje treba preduzeti u narednom periodu.

Direktorka Gimnazije Dženana Raždaginac kazala je da tokom prošle godine u toj srednjoj školi nije bilo niti jednog prijavljenog slučaja fizičkog nasilja.

“Nadamo se da će ta tradicija biti nastavljena. Drago mi je što smo dobili školskog policajca, pa će bezbednost biti na još većem nivou. Mi ćemo intenzivirati preventivne mere bezbednosti, podsticati bezbednosnu kulturu i podizati svest đaka, kako bismo ih zaštitili od svih rizika dok borave u školi”, poručila je Raždaginac.

Prvi dan nove školske godine bio je bez predavanja, a nastava je bila posvećena bezbednosti i razgovorima o negovanju vrednosti.

Tokom prvih nedelja najavljeni su i brojni razgovori, radionice i savetovališta na temu solidarnosti, međusobnog poštovanja i vrednosti.

Uveden je novi izborni predmet – “Vrline i vrednosti kao životni kompas” koji bi trebalo da se na aktivan način bavi životnim vrednostima i ljudskim vrlinama i koji će nastavniku davati slobodu da sam određuje teme razgovora.